Te-ai gândit la un companion calm, liniștit, care nu cere atenție specială și nu face gălăgie? Atunci, o să vorbim despre țestoasa cu tâmple roșii, cel mai des mai întâlnită specie de țestoase printre cele de companie.
Vine din zonele calde ale Americii de Nord și a devenit în ultimul timp destul de faimoasă printre animalele de companie, fiind mai ușor de îngrijit, ieftin de întreținut și deloc pretențioasă față de orice prieten blănos.
După cum îi spune și denumirea, se remarcă prin cele două dungi roșii aflate la nivelul tâmplelor, ce pornesc din colțul exterior al ochilor și se întind până pe gât. Carapacea lor este verde, cu mici irizații în nuanțe de la galben până la maro, și, când înaintează în vârstă, carapacea lor pierde din luciu și jocul de culori în forme unduite, totul întâmplându-se într-un proces natural, odată cu schimbarea solzilor, atunci când crește. Are o talie medie: nu crește mai mult de 25-30 de centimetri, iar greutatea maximă e de 2 kilograme.
Țestoasele au o vedere foarte bună, dar un auz foarte slab. Totodată, sunt extrem de sensibile la vibrații (așa comunică, prin vibrații).
Țestoasele sunt inteligente, se obișnuiesc repede cu oamenii și, în mod ciudat, le place să fie mângâiate. Sunt foarte agile când se simt în pericol și nu le e teamă să „patineze“ cu ajutorul carapacei pe suprafețe abrupte.
Chiar dacă nu cere cine știe ce atenție de la tine, trebuie să ai grijă la anumite aspecte, mai ales când o cumperi, ca să știi că vei avea un companion sănătos: țestoasa nu trebuie să aibă răni ori carapacea crăpată, nici să-i lăcrimeze ochii.
Schimbă-i apa la câteva zile, de îndată ce vezi că se murdărește; astfel, o ferești de microbi și probleme (și pe tine!). Ține minte că primul și cel mai comun semn al condițiilor precare din mediul ei este conjunctivita.
Apoi, țestoasele sun buni purtători de salmonela, așa că menține-i mediul curat, dar și pe ea: din când în când, spală-i carapacea cu o periuță de dinți moale. Ca să aibă o carapace sănătoasă, are nevoie de blocuri de calciu pe care să i le pui în acvariu, pe care le găsești în magazine.
Cum va crește destul, e bine ca de la bun început să-i cumperi un spațiu prielnic: un acvariu mare în care să aibă și spațiu cu apă, unde să se poată bălăci în voie sau dormi, pentru că, de multe ori, țestoasele se odihnesc pe fundul apei sau plutind la suprafață. Tot în acvariu îi trebuie și zona de spațiu uscat, unde să poată sta la lumina becului special ca să se încălzească. Iar din când în când, las-o prin casă să facă mișcare.
În ceea ce privește hrana, trebuie să știi că țestoasele sunt omnivore și mănâncă aproape orice. Include-i în meniu salată, legume, insecte, melci, viermi și suplimente speciale, toate se găsesc în pet shops.
Chiar dacă pare greu de crezut, țestoasele recunosc vocea stăpânilor. Ba, mai mult, o poți învăța să vină spre tine când o strigi, cu multă răbdare și devotament și, evident, în funcție de personalitatea ei.