Skip to main content

Dacă avem o simplă răceală, luăm un paracetamol, dacă mașina are pană, schimbăm roata. Adesea, soluțiile ne sunt la îndemână, dar nu întotdeauna sunt suficiente. În ciuda celor mai susținute eforturi, câteodată trebuie să ne bazăm pe un profesionist care să ne îndrume și să ne ajute. Așa se întâmplă și în cazul relațiilor. Soluția: terapia de cuplu.

Terapia de cuplu sau de ce este bine să mergi cu relația la doctor

Din păcate, mulți încearcă terapia de cuplu atunci când o cantitate semnificativă de probleme devine copleșitoare. Ea este un tip de psihoterapie în care un terapeut cu experiență clinică ajută două persoane implicate romantic să înțeleagă mai bine relația lor, să rezolve conflictul și să îmbunătățească satisfacția relației folosind o varietate de intervenții specifice. Studiile arată că, în medie, cuplurile așteaptă șase ani de la apariția problemelor pentru a solicita consiliere.

Terapia ne este cunoscută din filmele americane, dar ea se folosește pe scară largă în lume, inclusiv la noi în țară, chiar dacă românii, în general, nu sunt foarte dispuși s-o urmeze sau să-și etaleze problemele personale în fața unui necunoscut. De aceea, nu e de mirare că, potrivit unor statistici, durata medie a unei căsătorii în România este de 13 ani, iar în ultimii ani, divortul apare cu frecvența cea mai mare în rândul bărbaților și femeilor din grupa de vârstă 35-39 de ani.

Cu toate acestea, în Occident terapia de cuplu salvează relațiile în proporție de 70-80%. Așadar, de ce să nu încerci și această posibilitate înainte de a încheia mariajul?

La ce să te aștepți dacă faci terapie de cuplu

Terapia de cuplu începe, de obicei, cu câteva întrebări standard adresate partenerilor ce au scopul de a-l face pe terapeut să înțeleagă istoricul relației. După aceea, întrebările vor deveni din ce în ce mai specifice, pentru ca acesta să identifice problemele, apoi să stabilească obiectivele tratamentului și să planifice o structură de tratament. Este foarte important de spus că, pentru ca toate să meargă ca pe roate, partenerii trebuie să fie de acord cu terapia și să-și dorească să participe la ea.

De asemenea, scopul acesteia este de a oferi cuplului instrumente de rezolvare a problemelor, nu va funcționa nicidecum ca un tribunal, în care arbitrul sau judecătorul să dea verdicte sau să-i găsească vreo vină cuiva. În timpul fazei de tratament, terapeutul va ajuta cuplul să cunoască dinamica relațională care menține problema, în timp ce îi va ajuta pe ambii parteneri să înțeleagă fiecare dintre rolurile lor în interacțiunile disfuncționale.

De altfel, principalele reclamații pe care cuplurile le aduc în terapie sunt pierderea comuniunii și apariția necontrolată a conflictelor, iar acestea sunt cauzate, în special, de schimbările majore de viață sau nivelul ridicat de stres. În primele ședințe, terapeutul vă poate intervieva pe amândoi deodată sau separat.

Durata medie de consiliere este de 12 sesiuni, dar poate să difere în funcție de problemele pe care le are ficare cuplu. În principiu, specialiștii spun că, după patru sau cinci ședințe, ar trebui să poți spune dacă terapia funcționează sau nu.

Când și unde să mergi ca să faci consiliere maritală

În mod ideal, cuplurile ar trebui să apeleze la terapie înainte de apariția unor probleme extrem de grave. În acest sens, consilierea poate avea un rol preventiv. Adică este mai ușor să gestionezi o problemă în stadiu incipient decât în momentul în care certurile și presiunea în relație devin insuportabile. Cea mai grea parte abia acum începe însă, fiindcă va fi dificil de găsit un terapeut bun și cu o agendă nu foarte încărcată de programări.

O soluție bună este să cauți recomandări atât în rândul prietenilor sau cunoscuților, cât și în rândul medicilor (de exemplu, de la doctorul de familie sau de la ginecolog). Dacă ai urmat până acum terapie psihologică, te poți adresa și specialistului pentru a te îndruma către un terapeut. Internetul poate fi și el de mare ajutor, majoritatea cabinetelor bune plătind pentru a fi listate. După ce ai întocmit o listă scurtă cu cel puțin cinci consilieri de cuplu, încearcă-i pe rând până tu și partenerul veți găsi unul în prezența căruia să vă simțiți confortabil, să fiți, practic, pe aceeași lungime de undă.

Tehnici de terapie de cuplu

  1. Metoda Gottman ajută cuplurile să-și sporească apro­pierea, respectul și afecțiunea generală.
  2. Terapia narativă: cuplurile vorbesc despre preocupările lor interne, care pot fi apoi privite din mai multe unghiuri.
  3. Psihologie pozitivă: terapeuții folosesc această metodă ca să discute aspectele pozitive ale relației pentru a induce fericirea.
  4. Terapia relației Imago: aceasta este o combinație de tehnici comportamentale și spirituale care ridică întrebări
    cuplurilor cum ar fi „de ce ți-ai ales acest partener?”

Ce provoacă tensiune în relație?

Cele mai frecvente subiecte de discuție pentru cupluri includ:
1. Timp liber (unde să mănânci, ce filme să vezi etc.);
2. Bani;
3. Împărțirea treburilor casnice;
4. Intimitatea fizică;
5. Obligațiile și problemele familiei extinse;
6. Copiii;
7. Cariera;
8. Sforăitul și alte obiceiuri;
9. Relațiile trecute.

x