Protecția animalelor
Capitolul VII din Legea 205/2004, care se referă la sancțiunile aplicate celor care maltratează animalele, prezintă și amenzile cuantificate în funcție de gravitatea faptei, mergând până la confiscarea animalului în cazul abuzurilor săvârșite repetat. Deși există o lege care apără dreptul la existență decentă a necuvântătoarelor, lipsa unor sancțiuni severe pentru cei care maltratează animalele, precum munca în folosul comunității sau privarea de libertate, duce la săvârșirea de numeroase gesturi inumane din partea așa-ziselor ființe superioare. Perioada comunistă a dezvoltării urbane din anii ’70–’80 a dus la demolarea caselor și a gospodăriilor aferente, pentru a fi ridicate cartierele de blocuri în majoritatea orașelor românești. Astfel, au rămas pe drumuri, uitate sau abandonate de către stăpâni, numeroase animale de casă. Din dorința de a proteja viețile patrupedelor nevinovate, dar și ca urmare a numărului tot mai mare de pisici și de câini ai străzii, cauzat de o înmulțire necontrolată, au luat ființă, în ultimul deceniu, numeroase organizații și asociații ce au ca scop îngrijirea animalelor
și respectarea drepturilor acestora.
De ce iubim maidanezii
Înființată în luna mai a anului 2003, Asociația româno–germană „Ute Langenkamp: Iubiți Maidanezii“ încearcă, prin programele sale, să aducă în atenția opiniei publice necesitatea protejării animalelor. În acest scop, desfășoară activități pentru oprirea masacrării câinilor comunitari, pentru controlarea sterilizării, a reproducerii pentru rezolvarea numeroaselor cazuri de maltratare.
La numai câțiva kilometri de orașul Pitești, în comuna Moșoaia, satul Smeura, se întinde pe o suprafață de peste patru hectare cel mai mare adăpost de câini din lume, recunoscut în 2005 de Guinness World Records.
Acesta numără peste 3 500 de câini și un colectiv format din 60 de angajați: medici, asistenți, îngrijitori sau șoferi. De-a lungul timpului, prin adăpostul de câini de la Smeura au trecut aproximativ 13500 de câini, dintre care mai bine de 5000 au fost preluați de diferite familii adoptive din Germania, Elveția, Austria sau Italia. Până în anul 2000, aici a funcționat o fermă de vulpi, ulterior fiind aduși câinii capturați de către serviciile de ecarisaj în vederea exterminării. În urma preluării spațiului de către Asociația „Tierhilfe Hofnung“, adăpostul de câini a cunoscut numeroase transformări, prin construirea de padocuri, de cuști, precum și a unei rețele de alimentare cu apă și de canalizare. De asemenea, au fost instalate centrale termice, iar corpurile vechilor clădiri au fost curățate, faianțate și zugrăvite, ca urmare a unei importante investiții străine.
Colectarea câinilor este efectuată de către o echipă formată din prinzători, șofer, manager de proiect și medic veterinar. Mașina este dotată cu crose, cuști pentru transport, suflătoare cu tranchilizant, lese și zgărzi. Câinii aduși în adăpost sunt plasați în cuști individuale, sunt supuși controlului medical, fiind apoi sterilizați și deparazitați intern și extern. Centrul beneficiază de dotările necesare pentru efectuarea de tratamente și operații chirurgicale. Lunar, aici sunt realizate până la 500 de operații de sterilizare.
Programe și soluții
Cea mai importantă metodă de prevenire a creșterii numărului de animale fără stăpân o reprezintă sterilizarea și readucerea în comunitate. Procedeul s-a dovedit o soluție salvatoare în țările din occident, unde au fost implementate proiecte similare, dar în baza unei legislații solide privind protecția animalelor.
În general, un proiect de educare a populației privind problema complexă a câinilor comunitari trebuie să aibă ca obiective atragerea voluntarilor, conștientizarea problemei comunitare de către toți cei implicați, schimbarea percepției la nivel general și implementarea programelor de voluntariat pe termen lung. Dezvoltarea unor proiecte în cadrul școlilor și a altor sisteme educaționale poate să dea, în timp, cele mai bune rezultate.
Printre acțiunile desfășurate pe parcursul anilor de către Asociația „Ute Langenkamp: Iubiți Maidanezii“ se numără proiectul de educație „Câinii comunitari – Problemă comunitară“, manifestările de Ziua Internațională a Animalelor (4 octombrie), activitățile cu elevii de la Palatul Copiilor, precum și cele efectuate în cadrul Federației Naționale de Protecție a Animalelor.
Suflete triste de hoinari. Salvați o viață nevinovată
Intervenind puteți salva viața unui câine – Cum? Reclamând cazurile de agresare fizică, otrăvire sau ucidere intenționată a unui animal care are sau nu stăpân; dezvăluind celor în măsură să penalizeze maltratarea, înfometarea animalelor sau ținerea lor în condiții improprii, cazurile de accidente rutiere în care victimele sunt necuvântătoare, situațiile în care animalele sunt bolnave, mutilate, muribunde sau otrăvite în preajma proprietăților particulare sau cazurile câinilor folosiți la lupte, antrenați în acest scop sau pentru a intimida persoane sau animale pașnice. Toate aceste intervenții pot fi făcute și de cei care nu pot ține animale în casă sau în curte, dar ajută cum știu și cum pot la ocrotirea acestora.
Și câinii din adăposturi pot fi ajutați – Acceptați posibilitatea de a fi sponsorul unui animal, puteți, fără a-l lua acasă, să îi aduceți mâncare, pături și jucării, câștigându-i pentru totdeauna prietenia și devotamentul; adoptați un animal care, luat dintr-un adăpost precum cel de la Smeura, aveți garanția că este deparazitat, vaccinat și sterilizat; faceți voluntariat în cadrul unor asociații sau organizații nonprofit de ajutorare în domeniu; încercați să informați fiecare persoană apropiată despre situația dramatică a animalelor fără stăpân, educându-i pe cei mici și insuflându-le dragostea pentru prietenii îmblăniți; donați 2% din impozitul pe venit asociațiilor care dezvoltă programe pentru protecția animalelor. Deși pare puțin, această sumă poate să facă foarte mult bine.
Realitatea cenușie a adăposturilor ce aparțin municipalității
Acțiunile desfășurate de diferite asociații particulare au dezvăluit faptul că, în adăposturile ce aparțin municipalității, prinzătorii nu au instruirea necesară, vehiculele nu îndeplinesc condițiile legale, cățelele cu pui fătați stau sub același acoperiș cu restul câinilor și trăiesc în spații reduse, hrana și cantitatea de apă necesară sunt infime, în timp ce cabinetele medicale ori lipsesc, ori au nevoie de îmbunătățiri fundamentale pentru a putea funcționa în condițiile legii. Ca urmare a acțiunilor desfășurate, în anumite localități, medicul zonal a dispus închiderea adăposturilor și suspendarea activității până la rezolvarea neregulilor constatate. Totuși, alte sesizări nu au condus la niciun rezultat, serviciile respective funcționând și în prezent, sute de câini fiind maltratați, suferind de sete, foame și mizerie. Celor interesați să dea o mână de ajutor pentru rezolvarea acestor situații, Asociația „Ute Langenkamp-Iubiți Maidanezii“ le stă la dispoziție.