Skip to main content

Betacaroten, acid folic, vitamina C, vitamina E, seleniu… Prezente în numeroase alimente, vitaminele și mineralele sunt indispensabile sănătății organismului nostru. Ele au capacitatea extraordinară de a ne proteja de efectul nociv al radicalilor liberi și permit repararea celulelor deteriorate. Ca să luptăm eficient împotriva radicalilor liberi avem nevoie de o cantitate suplimentară de antioxidanți. De unde îi luăm? Din alimente.

Radicalii liberi: inamicii sănătății

În organism au loc multe reacții chimice în care este implicat și oxigenul, iar în urma acestora se obțin și așa-numiții radicali liberi. Radicalii liberi ne sunt necesari, căci ne ajută să luptăm împotriva vi­rusurilor și bacteriilor. Însă atunci când sunt în exces, în loc să distrugă „invadatorii“ care atacă organismul, dăunează ce­lulelor sănătoase, care nu mai pot funcționa corect. Din această cauză pot apărea tot felul de probleme de sănătate: boli de inimă, anemie, ateroscleroză, maladia Parkinson, Alzheimer, tumori, slăbirea vederii, scăderea imunității, boli reumatice, îmbătrânire prematură etc.

Puterea alimentelor antioxidante. Cum ne ajută

Organismul produce în mod natural radicali liberi, dar în același timp produce și antioxidanți, substanțe care contra­ca­rează acțiunea radicalilor liberi. Și a­tunci, de ce ajung radicalii liberi să se înmulțească nepermis de mult în corpul nostru? Pentru că organismul, „bombardat“ de tot felul de factori nocivi (poluare, stres, alcool, fumat, alimentația ne­co­res­punzătoare etc.), nu mai reușește să mențină echilibrul între producerea radicalilor liberi și neutralizarea lor. Tocmai de aceea este important să ne asi­gurăm o cantitate suplimentară de an­tioxidanți, din alimentație. Care alimente sunt bogate în antioxidanți?

Portocale, lămâi, ardei gras

Vitamina C este un excelent antioxidant: acțiunea sa de combatere a efectelor nocive ale radicalilor liberi este dublă. Pe de o parte împiedică deteriorarea țesu­turilor din organism, iar pe de altă parte po­tențează efectul protector al unui alt antioxidant, vitamina E. Vitamina C este utilă în special pentru contracararea radicalilor liberi ce produc cataracta și ne protejează de radicalii liberi produși de fumat. Vitamina C o găsești în cantități mari în special în citrice (portocale, grepfrut, kiwi, lămâi, mandarine), coacăze negre, măceșe, ardei gras, pătrunjel, dar și în varză, varză de Bruxelles, ardei verde, broccoli, spanac, căp­­șune, fragi sau ananas.

Uleiuri vegetale și migdale

Unii radicali liberi sunt neutralizați de vitamine hidrosolubile, cum este vitamina C, iar alți radicali liberi sunt blocați de vitamine liposolubile, cum este vitamina E. Rolul antioxidant al acesteia din urmă e­ste esențial: ea împiedică oxidarea și depunerea pe pereții arterelor a colesterolului „rău“, LDL. Așadar, vitamina E dimi­nuează riscul apariției maladiilor cardiace și a accidentelor cerebrovasculare. Vitamina E se găsește în cantități mari în uleiuri vegetale (ulei din germeni de grâu, de soia, de floarea-soarelui), migdale, alune, dar și în gălbenuș de ou, avocado, cereale pentru micul dejun, caise uscate, semințe de floarea-soarelui.

Morcovi și roșii

Carotenoidele sunt pigmenți de culoare galbenă, portocalie sau roșie pe care îi găsim în numeroase vegetale. Pigmentul portocaliu, care se găsește mai ales în mor­covi, protejează țesuturile de radicalii liberi și previne apariția unor forme de cancer, în special a cancerului de piele. Un alt carotenoid important este lico­penul din roșii, recunoscut pentru virtuțile sale anticancer: un studiu efectuat de cercetătorii de la Universitatea Harvard a demonstrat că licopenul reduce cu 35% riscul apariției cancerului de prostată. Sunt bogate în carotenoide morcovii, ardeii roșii, broccoli, varza, dovleacul, cicoa­rea, spanacul, pătrunjelul, portocalele.

Usturoi și ciuperci

Seleniul este un oligoelement care nu are, în sine, proprietăți antioxidante, dar care face echipă bună cu vitamina E, protejându-ne de multe forme de cancer, de ateroscleroză, infarct de miocard. Seleniul îl găsești în usturoi, ficat, ri­nichi, ouă, drojdie, ciuperci, linte, con­servă de ton.

x