Masaj pentru drenaj limfatic. Cele mai multe clinici de înfrumusețare, dar și cabinetele terapeutice oferă ședințe de drenaj limfatic. Acest tip de masaj devine din ce în ce mai răspândit, deoarece beneficiile pentru sănătate sunt atestate științific.
Masaj pentru drenaj limfatic. Cum ajută organismul
Sistemul limfatic are sarcina de a prelua surplusul de lichide din organism și de-al transporta, prin vasele limfatice, la ganglionii limfatici, unde are loc eliminarea celulelor moarte și a toxinelor. Acestea vor fi excretate, după acest proces, limfa rămânând curată și retenția de apă eliminată. Ganglionii funcționează ca niște stații de epurare și la fel ca niște filtre. Sunt indispensabili nu doar în menținerea frumuseții, ci și în păstrarea sănătății. Un sistem limfatic sănătos face ca pielea să arate bine, circulația sangvină să fie optimă și, în general, crește imunitatea, iar organismul este plin de vitalitate.
Dacă facem abstracție de problemele de sănătate, principala cauză a disfuncției sistemului limfatic este sedentarismul, potențat de alimentația necorespunzătoare și consumul insuficient de apă. De altfel, specialiștii și medicii recomandă oricărui om, indiferent că are sau nu probleme de sănătate, să meargă în pas alert cel puțin 30 de minute pe zi, pentru a activa drenarea naturală a limfei și pentru a stimula sistemul limfatic.
Dacă totuși simți că nu ai timp suficient pentru mers alert și ai nevoie de un drenaj limfatic, apelează la un cabinet care oferă acest serviciu.
Cum se face drenajul limfatic
Drenajul limfatic se poate face fie cu aparate speciale, fie manual. Medicii sunt de acord că drenajul efectuat cu aparate este mai eficient, întrucât ceea ce se efectuează într-o singură ședință cu aparatele se obține în mai multe sesiuni de masaj manual.
Masajul de drenaj limfatic se efectuează pe traseul vaselor limfatice și are rolul de a conduce limfa blocată spre ganglioni, pentru ca apoi să fie preluată și eliminată prin urină. În timpul unei ședințe, se montează manșete pneumatice pe membre și abdomen și se setează un program stabilit de terapeut, în funcție de nevoile fiecărui client. Manșetele se umflă progresiv de jos în sus, cu presiuni diferite.
Semne că drenajul are efect Primul semn pe care-l observă majoritatea clienților este schimbarea aspectului urinei. De obicei, este mai concentrată și mai închisă la culoare și are un miros diferit. După aceea, se diminuează edemele și începe pierderea centimetrilor. În cazul persoanelor care urmează o dietă și terapii de remodelare, drenajul va funcționa ca o deblocare. Trebuie știut că într-o singură ședință nu se rezolvă problemele. Clienții trebuie să urmeze o schemă de tratament individualizată. Medicii recomandă o ședință pe săptămână timp de minimum două luni, dar frecvența poate varia în funcție de pacient.
Masaj de relaxare
Dacă nu ai o problemă gravă de sănătate și dorești să-ți îmbunătățești circulația limfatică, poți apela la un masaj manual. Mișcările efectuate de terapeut, fiind ușoare și lente, au un efect de relaxare profundă a întregului organism, inclusiv asupra psihicului. Dintre beneficiile atestate ale acestui masaj fac parte:
➤ stimularea circulației limfatice și venoase
➤ reducerea sau eliminarea edemelor ușoare
➤ detoxificarea organismului
➤ eliminarea celulelor moarte
➤ îmbunătățirea imunității prin stimularea producerii de limfocite la nivelul ganglionilor
➤ regenerarea țesuturilor
➤ prevenirea varicelor
➤ diminuarea celulitei
➤ combaterea obezității
➤ activarea răspunsului sistemului vegetativ parasimpatic.
Diferența între masajul de relaxare și cel anticelulitic
În timpul masajului de relaxare, e vizată musculatura care de multe ori este încordată. Masajul are drept scop decontractarea mușchilor. În cazul unui masaj de drenaj, sunt vizați ganglionii limfatici și traseul vaselor limfatice, pentru a detecta blocajele și pentru a restabili fluiditatea circuitului limfei în organism. În cadrul masajului anticelulitic, drenajul limfatic este doar o etapă. După ce țesutul a fost lucrat în mai multe etape, la final urmează drenajul, astfel încât toate pierderile celulare să fie direcționate către excreție.