Skip to main content

Postul Mare, postul care precede sărbătoarea Paștelui, este cel mai greu post de peste an, dar cu toate acestea la Mănăstire este respectat cu strictețe, fără prea mare suferință, pentru că mâncarea de la mănăstire este cu totul și cu totul specială.

În perioadele de post într-o manastire nu se manaca niciodată pateu vegetal, carne din soia sau alte minuni care ne invadează pe noi în aceste perioade și pe care – din păcate – suntem tentați să le consumăm.

Vrei să respecți Postul Mare? Uite cele mai bune sfaturi și stilul de a mânca în mănăstire.

Este cea mai bună alimentație cu putință! Sănătoasă, echilibrată și simplă!

→ Se respectă toate dezlegarile, așa că în zilele de pește se mănâncă numai pește. Pe săturate! Pește proaspăt, pește sărat și pește afumat, preparat la grătar (fără ulei), sau pe plită cu mămăligă și ustroi!
→ Uleiul se consumă cu multă chibzuință în post, fiind zile în care mâncarea se face fără ulei.
→ Se consumă alimente de sezon.
→ În Postul Paștelui temelia alimentației o reprezintă cartofii, fasolea, ciupercile (și proaspete, și uscate), nuca, măslinele, legumele care au putut fi păstrate peste iarnă (morcovii, ceapă, țelină, varză, inclusiv cea murată).
→ La toate acestea se adaugă făină de porumb și cea de grâu, pentru că deseori pâinea se face la față locului.
→ În completare vin gemurile și dulcețurile, dar și tocănițele de legume și zacuscă pregătite din toamna special pentru perioada Postului Paștelui.
→ O categoria aparte de alimente incluse în meniul de post este cea a trufandalelor. Pe această listă se află urzicile, spanacul nou, salata, untișorul și stevia, ceapă și usturoiul nou, leurdă și verdețurile aromate.
→ În cămară, la mănăstire, se mai găsesc special puse deoparte pentru această perioada din an: bulion și pastă de roșii, compoturi, dar și mere și struguri păstrați în beci de toamna trecută.

Acestea sunt în linii mari ingredientele de bază pentru Postul Mare. Ce mâncare se face cu toate acestea? Iată!

1. Nici o masă fără ciorbă sau borș. Se pregătesc ciiorbe de zarzavat. Cu toate zarzavaturile posibile. Acrite cu zeamă de varză și mult leuștean, mâncate cu ceapă și mămăligă. Se mai fac supe de rosii, borș de ciuperci uscate, și la dezlegări ciorbă de pește. Deseori aceste mâncăruri sunt gătite fără ulei! Despre ciorbă de ciuperci se spune că este la fel de bună că și ciorbă de burtă, numai că nu are smântână. Borșul de cartofi, cu borș făcut în casă și cu multă verdeață (mărar și pătrunjel), este o nebunie. În plus este plin de minerale și vitamine.

2. Urmează mâncarea de fasole scăzută bine și cea de cartofi. Secretul lor este că se pune ceapă multă, foarte multă, completată cu morcovi și țelină. Mâncarea prinde culoare cu pastă de roșii, iar aromă vine din verdețurile adăugate din belșug. În mănăstire nu se da nimeni în lături de la ardei iuți și nici de la a pune piper în mâncare, iar iuțeala dă gust și bucurie de a mânca. Mâncărurile sunt însoțite de mămăligă moale sau de pâine de casă.

Mâncărurile de ciuperci sunt la ordinea zilei

Se fac tocănițe și ciulamale cu făînă, subțiate cu apă în care au fiert ciupercile. Mâncărurile cu ciuperci se imprietensc bine cu usturoi din belșug, tocănițele cu multă ceapă și verdeață, iar ciulamaua cu mămăliguță.

4. În zilele cu dezlegare la ulei se mănâncă pilaf cu măsline în care uneori se pun și stafide și nucă măcinată. Greu de spus cât poate să fie de bun și de sățios.

5. Mâncarea de urzici, leurdă, spanac, ștevie și lobodă. Toate sunt adăugate din belșug în ciorbele de zarzavat, dar sunt și temelie pentru mâncărurile verzi cu sau fără orez, cu sau fără sos. Frunzele se înăbușă în puțin ulei sau pur și simplu cu zeamă de varză, se amestecă cu ceapă călită, cu usturori, verdețuri și se îndulcesc cu pastă de tomate. Se pot adaugă măsline sau boabe de fasole. Mâncarea verde este bucurie în mănăstire și da energie in timpul perioadei din Postul Paștelui. Toate verdețurile se pot combină cu orez, după cum orezul este de baza alături de legume sau ciuperci, dar și alături de măsline.

6. Dulciurile nu lipsesc. Se fac copturi, gogoși și plăcinte cu nuca, gem și mere, se coc mere îndesate cu nuca și îndulcite cu miere. Se mănâncă pâine de casă cu dulceață și gem. Mai sunt pe masă și prune uscate, simple sau îmbrobodite în aluat cu cartofi. Se mai mănâncă în mănăstire în perioadele de post tăieței de casă (fără ou) tăvăliți prin nuca și îndulciți cu miere, după modelul mucenicilor, dar și plăcinte cu nucă care seamănă cu baclavalele.

Te-am inspirat să mănânci sănătos, bine și gustos în Postul Mare?

x