Skip to main content

Spre deosebire de răceală, care poate fi provocată și de bacterii, gripa este o infecție respiratorie cauzată de virusuri, mai gravă și mult mai contagioasă decât celelalte viroze de sezon. 

Cum îți dai seama că ai gripă

Mulți confundă simptomele răcelii și gripei, pentru că sunt foarte asemănătoare, și consideră chiar că gripa este „o răceală mai puternică”. E drept că simptomele sunt similare, însă există o serie de elemente care fac diferența clară între cele două afecțiuni. În cazul gripei, simptomele debutează brusc și se manifestă mai puternic decât în cazul unei simple răceli. Febra însoțită de frisoane este primul simptom al gripei, pe fondul unei stări de moleșeală. La scurt timp, apar și durerile musculare, „la pachet” cu dureri de cap și dureri în gât.

De asemenea, tusea, dificultățile respiratorii, secrețiile nazale abundente și nasul înfundat sunt alte simptome specifice ale gripei. La toate acestea se adaugă și o stare de oboseală care îți taie orice chef, motiv pentru care nu ai cum să scapi de gripă, fără câteva zile petrecute la pat.

Intensitatea simptomelor variază de la persoană la persoană, în funcție de imunitatea fiecăreia. În formele mai grave ale bolii, pot apărea amețeli, stări de confuzie, convulsii, dureri în piept sau senzația de sufocare. La copii, pe lângă simptomele obișnuite, mai pot apărea vărsături sau diaree.

Tratament

Legat de tratament, trebuie să reții un amănunt esențial: gripa este o infecție virală, ca atare NU SE TRATEAZĂ CU ANTIBIOTICE! Aceste medicamente sunt eficiente doar în cazul infecțiilor provocate de bacterii, efectul asupra virusurilor fiind nul. Așadar, tratamentul recomandat este antiviral și se administrează doar la recomandarea medicului, pe baza unei rețete prescrise de acesta.

O gripă mai ușoară poate trece de la sine, fără tratament, însă organismul trebuie ajutat să învingă boala. Iată ce poți face în acest sens:

  • Hidratează-te – este recomandat consumul de ceaiuri fierbinți, îndulcite cu miere, în care să adaugi și lămâie. Și supele calde sunt un bun remediu, mai ales dacă adaugi și pătrunjel, sursă bogată de vitamina C.
  • Mănâncă multe fructe și legume – aceste alimente asigură organismului o cantitate importantă de vitamine și minerale, necesare pentru susținerea sistemului imunitar.
  • Odihnește-te suficient – Încearcă să dormi, cel puțin 8 ore pe noapte, pentru a-i oferi organismului timpul necesar să se refacă, pentru a deveni mai rezistent în lupta cu virusul.
  • Fă o baie fierbinte în apă cu sare – este unul din cele mai cunoscute remedii naturiste pentru răceală și gripă și chiar funcționează.
  • Frecții cu spirt – aplicate sub forma unui masaj, acestea revigorează organismul și alungă starea de moleșeală specifică bolii. În loc de spirt, poți folosi uleiuri esențiale precum cele de mentă, cimbru sau eucalipt.

Cum te protejezi pe tine și pe ceilalți

Gripa este o boală foarte contagioasă, ceea ce înseamnă că se poate lua ușor. Se transmite pe cale aeriană, prin secrețiile nazale sau de salivă provenite de la persoanele bolnave. O persoană bolnavă de gripă poate răspândi virusul pe o rază de doi metri în jurul său, atunci când strănută fără să își ducă mâna la gură sau când vorbește. Persoanele sănătoase inhalează aceste particule cu încărcătură virală, însă virusul poate pătrunde în organism și pe la nivelul ochilor.

Un adult infectat devine contagios cu o zi înainte de apariția primelor simptome ale gripei și poate transmite boala chiar și la o săptămână după ce aceasta începe să se manifeste. Cel mai ridicat grad de contagiozitate îl au persoanele aflate în a două și a treia zi după apariția simptomelor.

Cea mai eficientă formă de protecție împotriva gripei este vaccinarea. Este recomandat ca imunizarea să se facă la debutul sezonului rece, astfel încât organismul să aibă timpul necesar pentru a produce anticorpii necesari.

x