Skip to main content

 

  • 700 g mușchi de miel
  • sare, piper
  • 2 fire de rozmarin
  • 1 cățel de usturoi
  • 3 linguri ulei
  • 100 g unt moale
  • 4 linguri muștar de Dijon
  • 3 linguri hrean ras
  • 60 g cașcaval ras
  • 1 lingură frunzulițe de cimbru
  • 4 linguri pesmet
  • 400 ml supă
  1. Mușchiul se sărează și se piperează. Se prăjește de jur împrejur în ulei încins, cu firele de rozmarin și usturoiul tocat. Se scoate carnea și se păstrează la frigider.
  2. Se încinge cuptorul la 180ºC. Pentru crusta de muștar, se bate untul și se înglobează muștar, hrean, cașcaval, frunzulițele de cimbru și pesmetul. Se unge carnea cu acest amestec și se gratinează 8 minute la mijlocul cuptorului, până ce crusta devine aurie.
  3. În sosul din cuptor se adaugă supa și se fierbe până ce scade bine. Se sărează și se piperează. Se taie mușchiul felii, perpendicular pe fibre, și se servește cu sos. Se servesc drept garnitură cartofi prăjiți în ulei de măsline

Preparare: 35 minute; Gratinat: 8 minute;
Per porție: 760 kcal; Proteine: 59 g; Grăsimi: 51 g; Carbohidrați: 20 g

Fripturi la cuptor. Pulpă de viţel înăbușită – într-un sos întunecat și seducător de vin roșu

  • 1 fir praz și o bucată de țelină
  • 500 g morcovi și 2 cepe
  • 1,5 kg pulpă de vițel
  • sare, piper
  • 2 linguri unt
  • 1 lingură bulion
  • 500 ml vin roșu
  • 1 l supă
  • 4 foi de dafin, 3 cuișoare, 10 boabe de piper
  • 2 linguri unt rece
  1. Se încinge cuptorul la 175ºC. Din fiecare sortiment de legume se curăță și se taie cuburi câte o jumătate din cantitate. Se toacă ceapa. Se sărează și se piperează carnea. Se prăjește în unt la foc iute și se scoate. Se prăjesc apoi cuburile de legume și ceapa; se adaugă bulionul și se pră­jește și el puțin. Se stinge cu vin și se lasă să fiarbă la foc moale. Se adaugă supa, mirodeniile și carnea, se acoperă și se lasă să se înăbușe la cuptor cca 1 oră.
  2. Se întoarce friptura, se îndepărtează capacul și se mai coace la cuptor încă o oră.
  3. Restul de legume se taie fâșii subțiri, lungi de cca 5 cm. Se călesc într-o lingură de unt 8 min. și se condimentează. Se scoate friptura din tavă și se servește cu legume; se păstrează la cald. Se strecoară zeama din tavă și se lasă să fiarbă la foc moale cca 15 min. Se adaugă untul și se condimentează.

Preparare: 30 minute; Înăbușit: 2 ore; Per porție: 540 kcal; Proteine: 52 g; Grăsimi: 28 g; Carbohidrați: 7 g

Fripturi la cuptor. File de porc – în manta de fructe

  • 500 g file de porc
  • sare, piper
  • 4 prune roșii
  • 4 piersici sau nectarine
  • 1 ceapă mare
  • 1 lingură unt
  • 1 lingură magiun de prune
  • 2 linguri vin sec
  • frunze de salvie
  1. Se sărează, se piperează carnea și se rumenește pe toate părțile pe grătarul din cuptor. Se înfă­șoară în folie de aluminiu și se lasă să se pătrundă 40 min. la cuptorul încălzit la 150ºC.
  2. Se spală fructele, se taie jumătăți, se golesc de sâmburi și se taie felii. Se curăță ceapa, se taie jumătăți și apoi felii. Se topește untul într-o tigaie și se călește ceapa până ce devine translucidă. Se adaugă fructele și se călesc la foc moale 2-3 min., amestecând. Se condimentează cu sare și piper.
  3. Se amestecă magiunul cu vin și se încălzește până ce se obține o compoziție fluidă. Se unge carnea pe toate părțile cu această compoziție, folosind pensula. Se piperează și se taie felii. Se așază pe un platou, cu fructele calde. Se ornează cu frunze de salvie. Se servește cu fasole verde.

Preparare: 25 minute; Fierbere: 40 minute; Per porție:
260 kcal; Proteine: 29 g; Grăsime: 5 g; Carbohidrați: 23 g

File de viţel cu legume – fraged și delicios

  • 600 g file de vițel
  • 2 linguri marga­rină
  • 1 legătură morcovi
  • 250 g sparanghel verde
  • 250 g gulii
  • sare, piper,zahăr, 1 lingură piper tocat
  • 200 ml margarină fluidă pentru gătit
  • 150 ml lapte
  • 2 lingurițe supă instant
  • 1-2 lingurițe suc de lămâie
  • 1 plic verdețuri asortate congelate
  1. Se încălzește cuptorul la 80ºC. Carnea se prăjește de jur împrejur la foc iute, într-o tigaie termorezistentă, apoi se coace la cuptor cca 1 3/4 ore.
  2. Se curăță legumele și se taie bucăți și felii de cca 1/2 cm. Morcovii și gulia se călesc cca 10 min. în restul de margarină. Se adaugă sparanghelul și se fierb toate 5 min.; se potrivesc de sare și piper. Se presară deasupra pătrunjel.
  3. Carnea se scoate din tigaie și se păstrează la cald. Se așază în tigaie margarina fluidă, laptele și supa instant; se dau în clocot și se lasă să fiarbă puțin la foc moale. Apoi se potrivește de sare și piper și se adaugă verdeața. Se taie felii friptura și se servește cu legume și sos de verdeață.

Preparare: 35 minute; La foc: 1 3/4 ore; Per porție: 330 kcal; Proteine: 36 g; Grăsimi: 16 g; Carbohidrați: 9 g

Pulpă de miel la cuptor – în stil mediteraneean, cu verdețuri proaspete

  • 1 pulpă de miel (cca 1,5 kg)
  • 2 căpățâni de usturoi
  • 1 lingură sare grunjoasă
  • 1 linguriță amestec de ierburi de Provence
  • 1 vârf de cuțit coajă de lămâie rasă
  • 1 vârf de cuțit ardei tocat
  • piper, 1-2 linguri ulei de măslin, 1 fir rozmarin, 1 fir salvie, 2 fire cimbru
  1. Se încinge cuptorul la 200ºC. Se spală și se șterge pulpa. Se taie în două transversal căpățânile de usturoi și cu supra­fața lor tăiată se freacă pulpa. Se amestecă sarea cu ierburi de Provence, coajă de lămâie, ardei iute, piper și ulei. Se frea­că pulpa și cu acest amestec. Se spa­lă și se curăță ver­de­țurile proaspete și se așază pe pulpa de miel. Se leagă cu ață.
  2. Se introduce pulpa în punga pentru copt Fino împreună cu căpă­țânile de usturoi și se așază într-o formă termorezistentă. Se coace friptura la cuptor aproximativ 1 1/2-2 ore. Se desface punga la capăt și se lasă friptura să se mai rumenească circa 10-15 minute la cuptor. Se scoate, se îndepărtează punga și se lasă să se odihnească cca 10 minute, apoi se taie.

Preparare: 15 minute; Coacere: 1 1/2-2 ore;
Per porție: cca 700 kcal; Proteine: 62 g; Grăsimi: 50 g; Carbohidrați: 1 g

Friptură de vită à la Provence – cu un pic de slăninuță afumată

  • 100 g morcovi și o ceapă mare
  • 2 căței de usturoi
  • 150 g ciuperci champignon
  • 100 g slăni­nuță afumată împănată
  • 600 g mușchi sau pulpă de vită
  • sare, piper
  • 2 linguri ulei de germeni de porumb
  • 1 plic amestec de con­dimente pentru gulaș
  • 1/2 lingu­riță cimbru uscat
    1 Se curăță ceapa și se taie felii.
  1. Se curăță morcovii și se taie bucăți de 1-2 cm. Se curăță căței de usturoi și se taie jumătăți. Se curăță ciupercile și se taie sferturi. Se taie slăninuța fâșii. 2 Se condimentează carnea, se prăjește în ulei și se scoate.
  2. În vas se așază slăninuța și se lasă să se topească; se adaugă legumele și se prăjesc puțin. Se toarnă 500 ml apă, apoi amestecul de mirodenii; se dă în clocot, amestecând.
  3. Carnea se așază la loc în sos și se acoperă; se lasă să fiarbă la foc moale 1 1/2 ore. După ce trece jumătate din timpul de coacere, se întoarce friptura pe partea cealaltă. Sosul se condimentează după gust cu sare, piper și cimbru uscat.

Preparare: 30 minute; La cuptor: 1 1/2 ore; Per porție: cca 350 kcal; Proteine: 40 g; Grăsimi: 18 g; Carbohidrați: 8 g