Copiii – mereu în centrul atenției? Venirea copiilor pe lume schimbă relaţia de cuplu, chiar mai mult decât vă puteţi imagina! Zi de zi, ei vă ocupă tot timpul, iar pe măsură ce cresc e nevoie de mai multă atenție. Relaţia de cuplu coboară undeva jos pe listă, tot mai jos, până când ajunge să fie ştearsă. Nu cred că vă doriţi aşa ceva!
Dacă v-aţi hotărât să acordaţi atenţie doar copilului dvs. 20 ani de acum încolo cel puţin, veţi fi devastată când va pleca de acasă, nu?
Copiii au nevoie să ştie că atunci când vor pleca de acasă vor lăsa doi parteneri care se iubesc şi nu vor fi, în acest fel, îngrijoraţi pentru ei.
Copiii – mereu în centrul atenției? Şi părinţii sunt tot oameni
Vă amintiţi când a fost ultima oară când aţi ieşit cu prietenii, pentru a merge la o petrecere pe cinste, fără să îi pomeniţi pe copii? Sau când aţi plecat în vizită fără să sunaţi de 10 ori acasă? Sau aţi avut ceva de făcut fără să verificaţi ce fac copiii? Sper că nu de mult timp!
Nu vă speriaţi, nu vrea ni-meni să vă abandonaţi copiii, doar să vă amintiţi că în afară de a fi părinte, sunteţi om!
Îngrijiți-vă și de relaţie
A fi părinte poate să vă ocupe tot timpul. Dacă situaţia stă în felul acesta, când copilul este totul pentru dvs., nu mai aveţi altceva în sfera preocupărilor, cum ar fi: soţul, prietenii, familia. Este foarte posibil ca în acest caz copiii dvs. să simtă că așteptați prea mult de la ei; la un anumit nivel, copiii vor realiza că succesul dvs. personal se bazează pe cât de buni vor fi ei şi cum vor reuşi. Cred că nu vă doriţi acest lucru, nu-i aşa?
Regula aceasta de a nu uita de relaţia de cuplu este mai greu de respectat în primele luni- de viaţă ale copilului, când el are mai multă nevoie de părinţi. Totuşi, ar fi bine să reintrodu-ceţi acest obicei, de a vă ocupa şi de relaţia cu partenerul cât mai devreme cu putinţă.
Copiii au nevoie de o viaţă separată de a dvs., altfel va fi foarte greu pentru ei să poată să fie independenți atunci când vor creşte.
Dacă veţi închide uşa, veţi rămâne în interior, veţi avea grijă doar să hrăniți copilul, să-l duceți la şcoală şi să gravitați toată viaţa în jurul lui, unde veţi ajunge când veţi deschide din nou uşa?
Veţi observa că afară nu aveţi niciun prieten? Vă va ajuta lucrul acesta?
Păstraţi-vă interesele care nu au de-a face cu meseria de „părinte“
Poate sunteţi pasionată de cariera dvs. şi acordaţi timp pentru acest lucru. Poate vă place pescuitul şi mai mer-geţi din când în când cu prietenii. Poate aţi vrea să învăţaţi să dansaţi, etc. Poate mergeţi într-un weekend la Paris sau la Viena sau la Sinaia, după cum vă ţine buzunarul. Nu contează, dar plecaţi în doi, ori de câte ori este posibil.
Timpul devine mult mai scurt şi mai preţios când aveți copii şi responsabilităţi. Bineînţeles că soțul nu va mai ieşi aşa de des la fotbal sau la o bere cu băieţii sau cu amicii, la petreceri în cubluri.
Totuşi, căutați să vă faceți întotdeauna timp pentru interesele şi plăcerile dvs. ală-turi de partener. Amintiţi-vă că majoritatea copiilor pleacă de acasă la 18 ani. Oare nici a-tunci nu veţi şti ce să faceţi?
Trebuie, cumva, să vă neglijați copiii?
Pentru nimic în lume! Nimeni nu afirmă acest lucru, doar că trebuie să vă amin-tiţi că au şi ei nevoie de spaţiu şi de timp, singuri sau cu alte persoane. În plus, cu cât relaţia dintre părinţi este mai bună, cu atât copilul va creşte mai echilibrat!
Opinia specialistului
Înainte eraţi un cuplu, acum sunteţi părinţi. Cum s-a schimbat viaţa dvs.? Începând cu ceea ce este evident, probabil că nu veţi dormi suficient în primele zile de viață ale copilului. Cu timpul, încep alte griji: cu cine să îl lăsaţi până merge la grădiniţă, la ce grădiniţă să meargă, unde să îl înscrieți la cursuri, ce fel de pregătire i-ar mai trebui, etc.
Rezultatul? Veţi avea mai puţin timp pentru dvs., pentru muncă şi pentru relaţia cu partenerul.
Să fiți părinte este minunat, dar din când în când poate fi dificil sau stresant în acelaşi timp. Faptul că vreți să evadați câteodată, poate genera sentimente de vinovăţie dacă nu vă bucurați de fiecare secundă a rolului de părinte. Este important să vă amintiți că este corect să vă doriți o pauză uneori şi să vă petreceți timpul cu partenerul, afirmă specialiştii.
Un copil aduce cu sine şi sentimente de gelozie. Aţi ghicit! Gelozia tatălui pe copilul care captează întreaga atenție a mamei. Tații se pot simţi în postura celei de „a cincea roți de la căruţă“, devenind geloși în privința timpului liber petrecut de mamă alături de copii.
Şi mamele se confruntă cu anumite schimbări. De la primele luni ale copilului când nu se mai simt, poate, suficient de atrăgătoare. Astfel, fără să revină la sentimente mai bune faţă de propria persoană şi faţă de partener, relaţia se poate deteriora odată cu trecerea timpului.
Copiii – mereu în centrul atenției? Soluţia
Căutați să găsiţi mai mult timp pe care să îl petreceți împreună! Deşi sunteţi câteodată trei, 4 sau 5 împreună cu copiii dvs., găsiţi-vă timp pentru viața de cuplu. Două persoane vor putea să menţină o relaţie mai puternică de-a lungul timpului decât una singură.
„Cel mai important lucru este să vă folosiţi creativitatea pentru a fi împreună, când puteţi şi cum puteţi“, afirma Richard Templar în Rules of parenting.
Pe scurt
• Planificaţi o ieşire împreună săptămânal. Dacă vă permiteţi o bonă, foarte bine, dacă nu, aranjaţi cu alţi părinţi cu ajutorul cărora puteţi face cu schimbul din când în când.
• Dacă aveţi mai mulţi copii şi nu aveţi cu cine să-i lăsaţi pe toţi-, îl puteţi lua pe cel mic la plimbare cu dvs. în parc, dar vorbiţi doar despre relație, nu despre ce a făcut copilul.
• Nu uitaţi de clipele dvs. de intimitate. Da, este greu când sunteți obosită, alergată, ocupată, pusă la pământ de diverse probleme şi copilul plânge că vrea cu mami, să doarmă chiar lângă patul dvs. conjugal. Dar nu este imposibil!
• Puteţi aranja o seară pentru o masă specială sau un film romantic, urmat de un masaj sexy. Dacă faceţi un efort şi chiar îi oferiţi atenţie celuilalt, veţi fi fericită că ați făcut asta pentru partenerul dvs., iar el va fi mulţumit.
• Concentraţi-vă mai mult pe calitate, decât pe cantitate. Important este să vă bucuraţi de acest timp împreună. Iar când copiii vor creşte, pot să vi se alăture dvs. şi să se bucure că au nişte părinţi care beneficiază de o relaţie frumoasă!