Skip to main content

Este bine să fiți părinți moderni și să reușiți să fiți la zi cu nevoile copilului și cerințele lor de actualitate. Unii copii sunt înțe­le­­gători și se întind cât este plapuma pă­rin­ților, alții vor foarte multe, iar părinții nu mai știu cum să se descurce cu ei.

Momentul potrivit contează când faci un cadou. Dacă vreți să fiți fericiți cu toții, aveți nevoie de luciditate și bun-simț când cumpărați daruri.

Pe ce puneți accentul în Luna cadourilor?

Copiii vor aprecia Sărbătorile pentru cadourile de sub brad sau din ghe­tuțe. Unii părinți merg pe ca­douri simbolice, alții pe cele practice, iar alții pe ceea ce-și doresc copiii de multă vreme. Dacă îi cumperi copilului patinele pe care și le dorește de anul trecut sau iPhone-ul mult visat, sigur se va bucura. În cazul în care bugetul este limitat, nu dispera! Vacanța și atmosfera creată sunt daruri minunate, deloc de neglijat, pe care i le poți oferi copilului tău.

Bucurați-vă de zilele vacanței de iarnă!

Odihniți-vă, ieșiți la plimbare, mergeți cu colindul (dacă se poate), în vizite (tot așa, dacă s epoate și dacă toată lumea este în siguranță)! Ieșiți la concerte, cântați, dansați! Vine un An Nou, întâmpinați-l cum se cuvine, cu speranță, optimism și voie bună! Amin­tiți-vă de cele mai alese valori umane: compasiunea, dragostea, solidaritatea, atenția, dăruirea. Nu uitați de copiii săraci și de persoanele mai nevoiașe. Banii sunt im­por­tanți; ai nevoie de ei pentru confort, dar poți face bucurii și cu buget redus sau fără.

După ce trece Luna cadourilor sau ziua copilului vostru, ce îi mai puteți dărui? Părinții pot face daruri pe care copiii sunt întotdeauna bucuroși să le primească, indiferent dacă este ziua lor sau Crăciunul.

După Kristen J. Gough, iată câteva din cele mai prețioase:

1. Darul încrederii – Când copiii sunt învățați de mici că sunt capabili, atunci vor avea mai puține momente de slăbiciune și insecuritate când vor fi mari, spune Kathryn Gleason, licențiată în terapie de familie. „Dacă un copil nu are sentimentul valorii de sine bine definit, atunci se va confrunta cu dileme de identitate, în special în anii adolescenței.“ Lăudați-vă copiii pentru rezultatele acțiu­nilor lor, pentru desenele lor…
2. Darul empatiei – Compasiunea și empatia sunt strâns legate. Dacă un copil învață să înțeleagă punctul celuilalt de vedere, atunci va simți empatie pentru cei din jur. Părinții pot să-i învețe să înțeleagă sentimentele celorlalți încă de mici, să aibă grijă față de ceilalți dacă le arătați grijă și interes.
3. Darul creativității – Dacă vedeți că au initiațive ieșite din tipare, construiesc omuleți de carton sau confecționează rochițe pentru păpuși din sticle de plastic, nu-i opriți. Entuziasmul creator este important pentru imaginație.
4. Darul perseverenței – Dacă un lucru e dificil pentru ei, știu că vor reuși până la urmă. Aceasta e lecția pe care puteți să le-o „predați“ copiilor. Dacă stați alături de copil până îi iese o melodie bine la pian, va prinde ritmul și curajul să continue, să depă­șească obstacolele/dificultățile.
5. Darul descoperirii și cunoașterii – Mel Drumm, directorul muzeului „Ann Harbor“, spune că dragostea de a învăța i-a fost indusă de părinți prin faptul că l-au lăsat să descopere ce-l interesa. Transmiteți-le copiilor că nu trebuie să înțeleagă totul dintr-odată și acum. Încurajați-i să exploreze.
6. Darul iertării – Toată lumea știe că învă­țăm din greșeli. Părinții își pot ajuta copiii când le iartă greșelile și când le explică faptul că nu trebuie să se dea bătuți.
7. Darul de a râde și a te bucura – Dacă vă jucați și râdeți sau vă prostiți din când în când, îi veți învăța că au dreptul de a se bucura și de a face lucruri care îi binedispun. Darul bucuriei îi va face să se bucure de viață, ceea ce nu e puțin lucru.
8. Darul jocului/lucrului în echipă – Prin jocurile în grup și sporturile în echipă copiii învață să coopereze și să comunice între ei. Astfel, când vor fi adulți vor ști să fie responsabili și să muncească împreună cu ceilalți pentru a obține rezultate bune.
9. Darul limitelor – Fără reguli copiii devin confuzi și chiar frustrați. „A impune limite în educația copiilor le dă un echilibru“ (Gleason). Fără limite ei devin anxioși, pentru că nu au idee despre granițele ce se impun în relațiile interpersonale sănătoase.
10. Darul individualității – Stimularea dezvoltării propriilor interese și abi­lități este un dar minunat pentru copilul tău. A fi așa cum îi place să fie, a face ceea ce îi pla­ce, a avea dreptul să fie unic sunt mesaje educative. Astfel înva­ță că oamenii sunt diferiți și se pot accepta și respecta reciproc.
11. Darul timpului – Specialiștii spun că a dărui timp copiilor este un dar neprețuit, cel mai iubit dintre toate de copii! Timp neîntrerupt, concentrat pe ei și nevoile lor, este tot ceea ce-și pot dori copiii. Când știu că îți pasă de ei cresc cu sentimentul că sunt importanți și nimic nu le stă în cale.

Opinia specialistului

Dr. Stephen Joseph, de la Universitatea din Warwick, spune că toți cei care pun mai puțin accentul pe succesul material și financiar și se concentrează pe a dărui, a-i ajuta pe ceilalți, a contribui la o viață mai bună, a avea relații bune cu cei din jur, tind să fie mai fericiți decât ceilalți, chiar dacă sunt sau nu persoane religioase.

Sărbătorile de iarnă ne amintesc de cei care ne iubesc, ne învață să fim mai buni, iar darurile se referă nu numai la partea materială, ci mai ales la gândurile bune, la bucuria de a fi cu ceilalți, la speranță și voie bună.

Oana Pescaru- psiholog și terapeut de familie

x