Skip to main content

Infertilitatea este un subiect din ce în ce mai comun în ziua de astăzi și a devenit o reală problemă medicală, pentru care multe cupluri apelează la ajutor specializat. Când concepția unui copil nu se poate realiza pe cale naturală, știința poate fi de mare ajutor, prin intermediul procedurii de fertilizare in vitro. Totuși, puțini oameni cunosc informații detaliate despre această metodă de a obține o sarcină, așa că acest articol este menit să clarifice principalele nelămuriri.

Ce este fertilizarea in vitro și cum funcționează?

Prima și cea mai frecventă întrebare este: ce e, de fapt, fertilizarea in vitro? FIV este o tehnică de reproducere asistată în care ovulele unei femei sunt fertilizate cu spermatozoizii partenerului într-un laborator. Procesul implică mai multe etape, precum stimularea ovariană – un tratament hormonal pentru femei, recoltarea ovulelor printr-o procedură minim invazivă, întâlnirea ovulelor cu spermatozoizii într-un mediu controlat și transferul embrionar, când unul sau mai mulți embrioni sunt implantați în uterul femeii.

Când se recomandă FIV?

Fertilizarea in vitro se recomandă atunci când alte metode de tratament al infertilității nu au dat rezultate sau când există o cauză severă sau ireversibilă de infertilitate precum:

  • Trompe uterine blocate sau absente
  • Infertilitatea masculină, număr scăzut de spermatozoizi, probleme de motilitate sau calitate a acestora
  • Vârsta înaintată a pacientei
  • Infertilitatea cauzată de endometrioză, tulburări de ovulație, fibrom uterin sau alte afecțiuni ginecologice
  • Bolile genetice moștenite
  • Insuficiența ovariană prematură
  • Infertilitatea inexplicabilă

Cât durează un ciclu complet de FIV?

Un ciclu complet de FIV durează aproximativ 4-6 săptămâni. Acesta include stimularea ovariană, recoltarea ovulelor, fertilizarea, și transferul embrionar. Dacă este necesar, embrionii pot fi congelați pentru transferuri viitoare.

Unde se realizează procedura de fertilizare in vitro?

Această tehnică medicală nu poate fi realizată oriunde. Este important să alegi o clinică specializată în fertilizare in vitro care să aibă medici bine pregătiți pentru cele mai bune rezultate. Apelează la o clinica fertilizare in vitro București pentru a avea acces la o abordare holistică, cele mai noi echipamente și laboratoare de embriologie și andrologie performante. Aici se vor testa ambii parteneri, pentru un diagnostic precis și corect, înainte de începerea procedurilor. Analizele vor determina rezerva ovariană actuală, sănătatea trompelor uterine și a uterului, nivelurile hormonale și aspecte legate de fertilitatea masculină.

Cum pot fi îmbunătățite șansele de succes ale FIV?

Există câteva măsuri pe care cuplurile le pot lua pentru a îmbunătăți șansele de succes:

Adoptarea unui stil de viață sănătos. O dietă echilibrată, exercițiile fizice regulate și evitarea fumatului și alcoolului sunt esențiale. De asemenea, e recomandată menținerea unei greutăți sănătoase.

Cu ajutorul medicului, se vor revizui tratamentele și medicamentele pe care viitorii părinți le administrează. În cazul în care acestea interferează cu procedura FIV, se vor găsi soluții. Tot medicul va recomanda anumite suplimente pentru fertilitate.

Reducerea stresului este un factor foarte important pentru ca procedura să aibă șanse mai mari de reușită. Tehnicile de relaxare, cum ar fi yoga sau meditația, pot ajuta.

FIV crește semnificativ șansele de a avea gemeni sau tripleți?

Aceasta este o întrebare foarte frecventă adresată de cuplurile care iau în considerare tratamentul FIV, iar răspunsul depinde de mai mulți factori. Medicul este cel care va decide numărul de embrioni care urmează să fie implantați în uter. Dacă este transferat un singur embrion, o sarcină multiplă este imposibilă. Cu toate acestea, având în vedere incertitudinea implantării cu succes a embrionului în mucoasa uterină, adesea se transferă mai mulți embrioni în uter, crescând șansele de sarcină multiplă.

Ce se întâmplă după ce femeia rămâne însărcinată?

Odată ce sarcina este confirmată, medicul specialist în fertilitate va analiza testele de sânge și, în cele din urmă, va face o ecografie care să confirme că sarcina progresează fără probleme. Odată ce bătăile inimii fătului au fost verificate, un medic obstetrician va prelua pacienta-viitoare mamică.

Acestea sunt cele mai frecvente întrebări legate de procedura de fertilizare in vitro, o tehnică medicală din ce în ce mai comună în zilele noastre, care oferă șansa cuplurilor să-și mărească familia.