Skip to main content

Beneficiile aromoaterapiei sunt cunoscute din cele mai vechi timpuri. Practica inhalării sau aplicării pe piele era folosită în special în Asia și a fost preluată și integrată în ritualurile de înfrumusețare ale femeilor din întreaga lume. Există mai mult de 90 de sortimente de uleiuri esențiale, fiecare cu propriul miros unic și avantaje pentru sănătate. În continuare îți vom oferi doar câteva exemple.

Ulei esențial de rodie

Uleiul esențial de rodie conține, de fapt, extract din semințele acestui fruct savuros, fiind un puternic antioxidant. Este bogat în ingrediente active care au proprietăți antiinflamatorii și antimicrobiene. Uleiul esențial de rodie ajută la regenerarea epidermei (stratul superior al pielii) prin stimularea keratinocitelor (celulele epidermice care produc cheratină). De asemenea, are rolul de a crește elasticitatea pielii și de a-i menține fermitatea. Este important de știut că substanța este potrivită pentru orice tip de piele, se poate folosi în fiecare zi și se recomandă aplicarea după o baie de aburi pentru o absorbție mai bună.

Uleiul de rozmarin

Și-a dovedit de-a lungul timpului incredibile proprietăți antibacteriene, care pot vindeca multe afecțiuni ale pielii, inclusiv dermatită, eczeme și rozacee. Uleiul esential de rozmarin previne stresul oxidativ, care este o altă cauză a îmbătrânirii pielii. Extractul de rozmarin este un antioxidant puternic, care împiedică degradarea dermei și întârzie instalarea ridurilor. Se poate utiliza când faci baie, se poate amesteca cu puțină apă și pulveriza pe ten, dar, de regulă, se combină cu alte uleiuri esențiale pentru rezultate cât mai bune. Produsul nu este recomandat femeilor gravide și persoanelor care au probleme cu tensiunea sau cu somnul.

Uleiul de trandafir

Cunoscut și sub denumirea de ulei esențial de măceșe, are efecte antiinflamatorii și antiseptice asupra pielii. Conține acid linoleic, carotenoizi și tocoferol (vitamina E, care are beneficii antiîmbătrânire). Uleiul este bogat, de asemenea, în acid fenolic care previne inflamația și stresul oxidativ, ambele putând accelera procesul de îmbătrânire a dermei. Se folosește regulat, o dată sau de două ori pe săptămână și este potrivit atât pentru corp, cât și pentru păr, având o acțiune puternic hidratantă asupra firelor și foliculilor.

Uleiul de Ylang-Ylang

Acest ulei esențial ajută la refacerea țesutului celular de la nivelul pielii, având proprietăți antioxidante și contracarând efectul radicalilor liberi. Se folosește și ca parfum, având o aromă asemănătoare iasomiei, despre care se spune că are calități afrodiziace. Masajul cu acest tip de ulei relaxează corpul, alungă stresul, fiind un sedativ natural pentru sistemul nervos. Adăugat în șampon sau balsam, impulsionează creșterea părului și calmează scalpul iritat. Podoaba capilară capătă, astfel, volum și strălucire intensă.

Ulei esențial de santal

Acest lemn a făcut parte din practicile de vindecare ayurvedice deoarece are efecte antiinflamatorii și este cunoscut pentru proprietățile sale antioxidante. Datorită lui se poate reduce stresul oxidativ, menținând pielea sănătoasă. În studiile clinice, s-a constatat că uleiul de lemn de santal este eficient în vindecarea negilor, psoriazisului, acneei și eczemelor. Uleiul esențial de santal este tonic, afrodiziac, antidepresiv, redă armonia psihică și mentală, relaxând sistemul nervos.

Uleiul de morcovi

Nu este atât de cunoscut sau utilizat, dar este ideal dacă vrei să ai o piele frumos bronzată vara. El se regăsește ca ingredient în foarte multe produse cosmetice, în special în cele destinate protecției solare. Este bine de știut că poate provoca reacții alergice, dar acest ulei esențial este foarte util și benefic pentru pielea copiilor.

Extra Tips

  • Nu folosi niciodată un ulei esențial nediluat. El reprezintă cea mai pură formă de ulei și poate irita pielea. În literatura de specialitate se spune că trebuie amestecat cu alte uleiuri neesențiale sau cu apă pentru a avea efectele scontate. Cele mai bune variante de combinare sunt cu extrasul de jojoba, argan, avocado, migdale, semințe de struguri sau caise.
  • Deși naturale, aceste substanțe nu sunt lipsite de riscuri. Ele pot provoca reacții alergice.
  • Atenție sporită la uleiurile esențiale pe bază de citrice, pentru că pielea va căpăta fotosensibilitate, așadar este nevoie de protecție solară.
  • Cere sfatul unui medic dermatolog când vrei să folosești un ulei esențial într-o procedură cosmetică antiîmbătrânire.