Curăţenia în casă e foarte importantă nu doar pentru aspectul acesteia, ci mai ales pentru starea de sănătate a celor care o locuiesc, ferindu-i de boli nebănuite.
Igienizarea spaţiului în care locuieşti înseamnă, cum e lesne de înţeles, să te protejezi de o mulţime de boli și de neplăceri. Mai ales în această perioadă, dezinfectează des clanțele ușilor, nu intra în casă cu pantofii de pe stradă fără să cureți temeinic gresia sau parchetul și spală toate suprafețele mai bine.
Trebuie făcută frecvent, pentru că microbii se înmulţesc rapid în spaţiile închise. E important să acorzi importanţă maximă îndeosebi încăperilor în care se adună umiditatea, cum sunt băile şi bucătăria, întrucât aceasta favorizează proliferarea bacteriilor şi apariţia mucegaiului, care pot avea efecte devastatoare asupra sănătăţii sistemului respirator.
Citește și: Casa curată este un tratament antistres, arată studiile
Schimbatul lenjeriei
Lenjeria de pat ar trebui s-o schimbi săptămânal, cel mult la două săptămâni. Altfel, permiţi unei multitudini de microbi microscopici să se cuibărească în patul tău. Cearşafurile şi feţele de pernă adună zi după zi praf, urme de transpiraţie şi cosmeticale, dar şi bacterii care se hrănesc cu celulele moarte ale pielii. Pe termen lung, o asemenea „companie“ ne va slăbi sistemul imunitar, de unde şi diverse tipuri de alergii, mâncărimi, iar în cazuri severe, infecţii serioase, întrucât lenjeria de pat murdară poate găzdui bacterii foarte periculoase pentru sănătate, precum salmonela, sau germeni care afectează plămânii.
Singura modalitate de a preveni asemenea neplăceri este să spălăm lenjeria de patla o temperatură de 50-60°C şi s-o schimbăm în mod regulat. În cazul în care deții un animal de companie, care fie şi doar din când în când trece prin patul tău, lenjeria ar trebui schimbată chiar şi la câteva zile.
Păturile, cuverturile, saltelele
Te-ai gândit vreodată că mochetele și covoarele cu care îţi decorezi casa se pot transforma în timp în adevărate focare de infecție, întrucât reţin praful şi bacteriile, care sunt vinovate de o serie de afecţiuni respiratorii, rinite, alergii, eczeme, precum şi de tulburări ale somnului?!
Pentru a le preîntâmpina, e indicat ca, după ce le-ai aspirat bine de praf, să le cureţi cu soluţii speciale care înlătură germenii. La fel stau lucrurile și pentru cuverturile de pat, husele pentru mobilier şi tapiţeria, care, la rândul lor, ar merita acelaşi tratament. Dacă sunt detaşabile, îţi va fi uşor să le cureți în maşina de spălat rufe sau să le duci la o curăţătorie.
De reţinut: covoarele, perdelele şi tapiţeria pline de praf şi casa neaerisită pot declanşa crize de astm bronşic.
Aparatele de aer condiţionat
Dacă deții și folosești aparate de aer condiţionat şi hote, nu uita ca la un interval de aproximativ şase luni să le cureţi filtrele, întrucât acestea pot absorbi, reţine şi contribui la înmulțirea germenilor. Aşa se face că un aparat de aer condiţionat neîntreţinut cum se cuvine poate genera sauamplifica reacţii alergice. Nici utilizarea lui în exces nu este de bun augur, pentru că aerul condiţionat sensibilizează ochii și intensifică manifestările afecţiunilor oculare, precum conjunctivita sau blefarita.
Boli la pândă în propria casă
Sigur, te pândesc astfel de pericole doar dacă n-ai grijă să igienizezi locuința cum se cuvine şi oricât de des e necesar.
Astm bronşic. Îl pot declanşa covoarele, perdelele şi tapiţeria pline de praf şi casa neaerisită.
Infecţii ale pielii. Dermatite, ciuperci şi diverse alte infecţii ale pielii le poţi lua din cada de baie, pentru că peste 90% din microbii care se depun pe cadă rămân pe ea şi după ce o speli.