Bunătăţi de casă pe gustul fiecăruia. Mâncare cu rasol de vită cu garnitură de cartofi prăjiți, sos cu verdeață și hrean
Ingrediente (4 porții): •1 ceapă •1 morcov •sare •1 lingură boabe de piper •1 foaie de dafin
•1 linguriţă cimbru uscat •1,2 kg rasol de vită •800 g cartofi fierţi în coajă •3 linguri ulei •piper •3 mere dulci-acrişoare •3 linguri suc de lămâie •1 vârf de cuţit zahăr •1 bucată hrean •150 g cremă de brânză •100 g iaurt slab •100 g smântână •2 ouă fierte tari •1 legătură ceapă verde mică
1 Se taie ceapa în două, apoi se prăjeşte într-o tigaie şi se scoate pe o farfurie. Se curăţă morcovii şi se taie mărunt. Se fierb cu 2 l apă, ceapa, 1 linguriţă de sare şi mirodeniile. Se fierbe carnea în acest amestec cca 2½ ore la foc mic.
2 Între timp se curăţă cartofii de coajă şi se taie rondele. Se încing 2 linguri de ulei într-o tigaie. Se prăjesc cartofii aici cca 10 minute până devin crocanţi, apoi se condimentează cu sare şi piper.
3 Se curăţă merele, se îndepărtează seminţele şi se taie cuburi. Se călesc la foc mic cca 5 minute într-o lingură de ulei împreună cu sucul de lămâie şi zahărul. Se curăţă hreanul, se dă pe răzătoare, se încorporează şi se condimentează după gust. Se amestecă iaurtul, crema de brânză şi smântâna. Se curăţă ouăle, se taie cubuleţe, iar ceapa verde inele mărunte. Se adaugă ambele în amestecul cu smântână şi se condimentează.
4 Se taie carnea felii rotunde şi se serveşte alături de cartofi, dressingul cu mere şi sosul de smântână.
Preparare: 45 de minute. Cca 820 kcal/porţie
Cartofi la cuptor cu praz și șuncă
Ingrediente (4 porții):
•1,2 kg cartofi
•sare
•1 fir gros praz
•1 lingură ulei
•1 lingură făină
•300 ml supă
•175 g cremă de brânză
•piper
•180 g şuncă crudă feliată
1 Se spală cartofii şi se fierb cca 15 minute în apă cu sare, apoi se toarnă apă rece peste ei şi se curăţă de coajă. Se pregăteşte prazul şi se taie inele, după care se căleşte într-o tigaie în uleiul încins. Se presară făină, se căleşte în continuare, se stinge cu supă şi se lasă la fiert. Se reduce focul, se adaugă crema de brânză şi, amestecând continuu, se lasă se topească, apoi se condimentează sosul cu sare şi piper.
2 Se încălzeşte cuptorul la 180˚C. Se taie cartofii felioare şi se aşază în straturi cu şunca într-o formă termorezistentă unsă cu grăsime. Se presară inelele de praz şi se dă forma cca 15 minute la cuptor. La final se lasă puţin la răcit, apoi se ornează după cum se doreşte. Se potriveşte foarte bine cu o salată verde cu crutoane…
Preparare: 25 de minute. Cca 430 kcal/porţie
Chifteluţe de cartofi cu garnitură de salată proaspătă
Ingrediente (4 porții): •1 kg cartofi •1 ou •1-2 linguri amidon •50 g brânză telemea rasă •sare, piper •nucşoară rasă •1 lingură mărar tocat •5 linguri ulei •1 ceapă roşie •2 roşii •1 avocado •2 cepe verzi •2 linguri suc de lămâie
1 Se curăţă cartofii şi se dau pe răzătoare. Se amestecă împreună cu oul, amidonul, sarea, piperul şi nucşoara, apoi se adaugă şi mărarul. Se încing 3 linguri de ulei într-o tigaie mare. Din amestecul de mai sus se formează chiftelele, se presează puţin şi se prăjesc 2-3 minute. Se întorc pe partea cealaltă şi se prăjesc încă 2-3 minute. Se prăjește întreaga cantitate de cartofi.
2 Se pregătesc legumele şi se taie mărunt. Se amestecă totul cu suc de lămâie, ulei, sare şi piper şi se serveşte alături de chiftelele din cartofi.
Preparare: 35 de minute. Cca 490 kcal/porţie
Tocană de cartofi cu şuncă şi carne de vită
Ingrediente (4 porţii): •800 g cartofi
•300 g carne de vită fiartă •100 g şuncă afumată cu puţină grăsime •2 cepe de dimensiune medie •2 linguri unt topit •sare, piper •½ linguriţă boia, dulce •
2 linguriţe frunze de maghiran •
150 g roşii cherry
1 Se curăţă cartofii şi se taie rondele. Se taie fâşii carnea de vită şi şunca. Se curăţă ceapa şi se taie în opt.
2 Într-o tigaie mare se călesc ceapa şi şunca într-o lingură de unt topit. Se iau de pe foc şi se pun deoparte. Se pune restul de unt în tigaie şi se prăjesc cartofii cca 10 minute până devin crocanţi. Se condimentează cu sare, piper, boia şi frunze de maghiran. Se încorporează amestecul de şuncă şi ceapa, precum şi carnea. Se spală roşiile, se taie în jumătate, se adaugă în tigaie şi se lasă totul cca 5 minute să fiarbă înăbuşit. Dacă se doreşte, se poate orna cu frunze de maghiran.
Preparare: 30 de minute. Cca 390 kcal/porţie