Skip to main content

Bananele sunt printre cele mai populare fructe tropicale de sezon dar, pe lângă gustul lor dulce şi aroma unică, oferă numeroase beneficii organismului. Făcând parte din familia Musaceae, bananele ocupă locul patru într-un top al celor mai cultivate fructe din lume.

Bananele, un superfruct ideal pentru sănătate

Originare din Malaezia, ele au fost consumate încă de acum 4000 de ani de către populaţiile indigene Asiei de Sud-Est, apoi au ajuns în Africa prin intermediul negustorilor arabi iar ulterior, cu ajutorul portughezilor, pe continentul american. Dintre beneficiile acestui fruct enumerăm:

Scade tensiunea arterială

şi datorită faptului că este bogat în potasiu ajută la reglarea tensiunii arteriale în mod natural. O singură banană conţine 400mg de potasiu. Astfel, consumând-o cu regularitate, putem preveni mai multe boli cardiovasculare, precum arteroscleroza, şi putem scădea colesterolul.

Tratează diareea şi alte probleme gastrointestinale.

Electroliţii din banane hrănesc organismul şi ajută la calmarea problemelor digestive de tot soiul. Fibrele şi pectina din acestea, de asemenea, ajută la menţinerea unui proces digestiv sănătos şi la eliminarea toxinelor.

Sprijină funcţiile cognitive şi ţine depresia departe!

Banana este o sursă preţioasă de triptofan, precursorul serotoninei, neurotransmiţătorul responsabil cu plăcerea, starea de bine şi reglarea dispoziţiei.

Bananele reduc stresul

Bananele sunt o sursă bună de aminoacizi pe care corpul tău îi transformă în serotonină şi melatonină, hormoni ai relaxării şi ai bunei dispoziţii. De asemenea, bananele sunt bogate în vitamina B6 ( extrem de importantă în producerea hemoglobinei, care ajută la o mai bună oxigenare a sângelui şi la un flux sangvin sănătos), vitamina C, magneziu şi mangan.

Ajută digestia şi te fereşte de ulcer

Bananele sunt o sursă importantă de fibre dietetice de care majoritatea dintre noi duce lipsă. Fibrele ajută mâncarea pe care o consumi să se digere mai uşor. De asemenea, bananele conţin fructo-oligozaharide, care au acelaşi rol precum probioticele, şi anume acela de a hrăni bacteriile sănătoase din tractul digestiv, care permite o mai bună absorbţie a nutrienţilor.
În plus, dacă mănânci în mod regulat banane, acestea îţi pot proteja stomacul de ulcer şi alte afecţiuni ale stomacului, datorită compuşilor speciali din banane care ajută la crearea unei bariere protectoare împotriva acidului clorhidric, principalul vinovat în apariţia ulcerului stomacal.

Potasiul protejează inima şi oasele

Bananele sunt surse naturale excelente de potasiu, mineral esenţial în menţinerea unei bune funcţionări a inimii şi care ajută la reglarea tensiunii arteriale. De asemenea, potasiul din banane este benefic şi pentru rinichi şi oase. Un bun aport de potasiu opreşte eliminarea calciului prin urină ce ar putea duce la apariţia pietrelor la rinichi şi reduce riscul de instalare a osteoporozei.