Artroza era până nu de mult un diagnostic temut și speranțele de protezare a șoldului și genunchiului stârneau neliniște. Medicina însă a evoluat, iar acum articulațiile pot fi înlocuite cu risc minim.
Discutăm despre acest lucru cu dr. Vlad Predescu, singurul Chirurg de Excelență în Ortopedie din România, unul din membrii celei mai performante echipe care acționează în acest sens la Ponderas Academic Hospital, Centrul de Excelență în Ortopedie și Traumatologie sportivă. Celălalt membru al echipei, robotul Mako, nu ne poate răspunde la întrebări pentru că misiunea lui este alta.
Artroza. Când articulațiile scârțâie
Cum putem ști că avem probleme grave la nivelul articulațiilor și că ar fi bine să mergem la medic?
Dr. Vlad Pedrescu: Sunt multiple semne. În primul rând, durerea, apoi pierderea mobilității articulației, deformarea acesteia și creșterea în volum. Inițial, durerea se intensifică la mișcare și se calmează la repaus, dar ulterior devine permanentă. Pacientul poate remarca cum genunchii au devenit curbați spre interior sau exterior.
În ce condiții pot apărea artroze la persoanele tinere?
Dr. V. P.: La persoanele tinere artroza de cele mai multe ori este secundară traumatismelor articulare severe, de exemplu rupturile de menisc sau ligament care nu sunt corect tratate. Fracturile care interesează suprafața articulară sunt de asemenea artrogene. Un grup aparte este reprezentat de pacientii care au deformări la nivelul genunchiului, așa-zișii genunchi de fotbalist, care sunt supraîncărcați excentric și suferă o uzură prematură a cartilajului articular. Alte condiții sunt reprezentate de necrozele osoase și de bolile reumatismale care afectează majoritatea articulațiilor (poliartrita reumatoidă, spondilita anchilozantă etc.).
Care sunt factorii de risc pentru artroză și cum putem evita asta?
Dr. V. P.: Obezitatea este pe primul plan. Alți factori de risc sunt reprezentați de deformări articulare care suprasolicită articulația. Acestea trebuie corectate prin intervenții chirurgicale cunoscute sub numele de
osteotomii.
De la ce vârstă este recomandată protezarea șoldului/genunchiului?
Dr. V. P.: Când articulația este complet distrusă, unica soluție este protezarea. Teoretic, se poate la orice vârstă, dar este de dorit să se efectueze cât mai târziu: dacă pacientul este tânăr, proteza se va uza și va trebui schimbată, operație cunoscută sub numele de revizie. În cazul tinerilor, este de dorit să se încerce tehnici de regenerare a cartilajului și corectare a leziunilor ligamentare sau osoase. Acest lucru nu este însă posibil în ultimul stadiu al artrozei.
Ce afecțiuni medicale pot fi rezolvate cu ajutorul chirurgiei ortopedice?
Dr. V. P.: La ora actuală, se implantează cu succes proteze de șold și de genunchi. Acestea se adresează pacienților cu stadii avansate de coxartroză sau gonartroză, afecțiuni caracterizate prin distrugerea cartilajului articular.
Ce misiune aveți dvs. și ce misiune are robotul Mako în diagnostic și în operații?
Dr. V. P.: Diagnosticul și decizia chirurgicală aparțin chirurgului, iar Mako se asigură că planul se respectă și este pus în practică cu maximum de precizie. Mako îmbunătățește precizia mâinii chirurgului, evitând erorile posibile din cauza unei anatomii particulare a pacientului. Astfel, putem spune că măiestria și arta chirurgului se îmbină cu știința robotului.
Cum v-ați specializat în lucrul cu robotul Mako?
Dr. V. P.: Pregătirea a luat aproape un an. Din păcate, nu se poate face în țara noastră, a trebuit să plec în clinici din străinătate unde se fac aceste operații în mod frecvent.
Puteți programa robotul? Acesta se poate ajusta?
Dr. V. P.: Poate pacienții noștri își imaginează că, în timp ce robotul muncește, chirurgul se gândește la altceva. Acest lucru nu este adevărat, ei sunt o echipă și unul nu face nimic fără celălalt. Practic, robotul îmbunătățește mișcările chirurgului și îi oferă mult mai multă precizie, acuratețe și finețe. Există un timp chirurgical de verificare a planului propus (să spunem de ajustare), în care se colectează informatii despre tensiunea ligamentară; implantul va fi poziționat și în funcție de aceasta. Astfel, planul inițial poate suferi mici ajustări intraoperatorii.
Din ce sunt confecționate protezele de șold/genunchi pe care le implantați și în ce fel contribuie Mako?
Dr. V. P.: Protezele sunt confecționate din aliaj special de cobalt. Articulația propriu-zisă aflată în mișcare poate fi din metal sau din ceramică pe polietilenă sau ceramică pe ceramică. Fiecare variantă are avantaje și dezavantaje, dar există la ora actuală o tendință de a folosi capetele ceramice la pacienții tineri datorită faptului că au uzura cea mai mică.
Mako asigură implantarea protezei în funcție de anatomia fiecărui pacient în parte. Prin analiza tridimensională a anatomiei pacientului, ține cont de variațiile individuale și asigură implantarea în funcție de fiecare. În final, pacienții afirmă că simt articulația protezată mult mai naturală și „au uitat“ că aceasta este protezată.
Ce înseamnă o operație efectuată într-un Centru de Excelență în Chirurgia Ortopedică?
Dr. V. P.: Mult mai multă grijă și atenție pentru pacient și mai multă siguranță. Până când am dobândit acest calificativ, întreaga echipă a avut mult de muncit și a trebuit să trecem multe teste care au avut în centru pacientul și siguranța acestuia.
Se mai efectuează aceste operații în țară sau doar în Europa?
Dr. V. P.: Deocamdată, în țară suntem primul centru, dar ne putem mândri cu faptul că robotul adus este deocamdată singurul în Europa de Est și Centrală. În felul acesta, pacienții care căutau acest tip de tehnologie nu mai sunt nevoiți să plece din țara noastră pentru a se opera.
Cât la sută din mobilitate se poate recupera cu ajutorul unei proteze?
Dr. V. P.: Dacă pacientul efectuează operația la timp și este extrem de motivat în perioada de recuperare, atunci articulația își poate dobândi aproape integral mobilitatea. Este posibilă și activitatea sportivă, în funcție de abilitățile pacientului și recuperarea efectuată. Eu nu restricționez pacientul de la nicio activitate sportivă, dr trebuie să fie conștient că activitățile sportive de impact determină uzura protezei și este posibil să fie nevoie de o revizie mai timpurie.