Skip to main content

A venit vara și primul gând e să te bucuri de fiecare rază soare, dorință care este alimentată și mai mult de întreaga perioada de carantină. În toată bucuria ta, să nu uiți însă de alunițe!

Soarele este inamicul numărul unu al alunițelor și tocmai de aceea trebuie să nu omiți două lucruri: să te protejezi corect de astrul strălucitor și să-ți verifici periodic alunițele la dermatolog.

Ce sunt alunițele

Alunițele reprezintă formațiuni tumorale benigne, denumite în termeni medicali nevi pigmentari – sunt aglomerări de melano­cite, celulele care dau pigmentația cutanată. Ele pot apărea oriunde pe suprafața corpului. Multe nu sunt deloc periculoase.

Unele dintre ele însă, sub acțiunea anumitor condiții, se pot transforma în tumori maligne și provoca una dintre cele mai periculoase forme de cancer, melanomul. Astfel, orice schimbare a unei alunițe (culoare, formă, dimensiune) trebuie să te trimită la un control.

Alunițe și soare, o problemă delicată de care trebuie să ai grijă

Expunerea la soare este unul dintre factorii care favorizează transformarea alunițelor periculoase. Radiațiile ultraviolete pot produce o modificare a ADN-ului celular, o anomalie care nu se manifestă de îndată, ci se modifică de-a lungul anilor, ducând la schimbări ce pot declanșa cancerul.

Cum procedezi ca să te protejezi

Este foarte important să eviți expunerea la soare între orele 11-16 și, chiar și în afara acestui interval, să folosești cremă de protecție solară. Trebuie să știi că, dacă pielea ta este albă și ai multe alunițe, ar trebui să eviți orice formă de expunere la soare.

Iar dacă o faci, nici nu te gândi să ieși de sub umbrelă fără cremă cu factor de protecție 50, pe care s-o aplicati la fiecare două ore. Dacă ești brunetă, situația este ceva mai bună, însă trebuie să-ți protejezi alunițele.

Chiar dacă ai senzația că pielea ta suportă soarele de minune, este indicat să folosești cremă cu un factor de protecție de la minimum 30 în sus,
în special pe alunițe, astfel încât să le protejezi cât mai eficient.

Când trebuie îndepărtate alunițele

Există două situații: dacă te deranjează aspectul inestetic al vreunei alunițe sau pur și simplu ea îți provoacă un disconfort, trebuie să ceri sfatul unui medic specia­list înainte de a o îndepărta, pentru a nu risca să transformi astfel o aluniță inofensivă într-un risc inutil.

Cele fără risc pot fi îndepărtate prin crioterapie. A doua situație este când medicul identifică o aluniță cu potențial periculos și cel mai bine este s-o îndepărtezi cât mai repede. Metoda va fi stabilită tot de medic, astfel încât să fie excluse toate celulele cu potențial periculos din jurul ei, iar riscul unei tumori maligne să fie exclus (uneori, bisturiul este singura soluție).

Ce este melanomul

Medicii spun că, deși rar, melanomul este cel mai periculos tip de cancer de piele. Apare în general în urma expunerii intense la soare, atât de intensă, încât se lasă cu arsuri cu bășici.

Arată ca o pată maronie. Din aceasta, în aproximativ 30% din cazuri se dezvoltă un melanom. Dar nu este obligatoriu ­– dacă te duci la medic și nu o confunzi cu o pată post-bășică, va fi tratată la timp.

Depistate repede, 90% din mela­noame se vindecă. Medicii au mai observat o constantă în apariția melanomului: la bărbați, apare cu precădere pe spate, iar la femei – pe picioare. Iar persoanele cu pielea albă se află în principala categorie de risc.

Când să-ți faci griji

Cât timp alunițele nu-și schimbă în niciun fel aspectul, n-ai de ce să-ți faci griji!
Însă merită să le ții sub supraveghere și să te duci la medic dacă observi următoarele aspecte:

  • se modifică în asimetrie vizibilă;
  • marginile încep să fie slab delimitate, neregulate sau șterse;
  • crește în diametru;
  • din aluniță plată devine una în relief;
  • observi ulcerații spontane sau sângerări;
  • se modifică culoarea;
  • observi că nuanța devine neuniformă;
  • ai senzație de durere sau mâncărime.