Alăptarea este o lecție care, în mod normal, îți este predată încă din maternitate de către un doctor neonatolog. În teorie sună bine dar practica te omoară.
Fluxul de informații este atât de mare încât nu apuci să reții mare lucru și te bazezi pe faptul că, ajunsă acasă cu bebe, te vei descurca. Mai citești o carte, mai răsfoiești o revistă dar sunt câteva aspecte de care nimeni nu povestește.
1. Cumpără-ți din timp produse ajutătoare. În magazinele de specialitate vei găsi sutiene speciale pentru alăptat care îți vor ușura procedura. Atenție! Sânii tăi vor crește în perioada de după naștere cu cel puțin două numere.
Alege un model cât mai simplu și cât mai comod, mai ales că trebuie să protejezi sânul de eventualele înfundări ale canalelor mamare. Dacă te interesează poți cumpăra chiar și cămăși de noapte special făcute pentru a servi acestui scop.
Apoi, aprovizionează-te cu câteva seturi de tampoane pentru sân (de unică folosință sau refolosibile) care te vor scăpa de neplăcerea de a-ți păta hainele. Laptele se va scurge din abundență (semn că trebuie să hrănești copilul) iar aceste tampoane montate în interiorul sutienului îți vor menține igiena sânului.
Recomandări
Cu toate acestea este recomandat să te speli în acea zonă de fiecare dată când îi oferi o masă copioasă celui mic. Nu uita de cremele pentru rănile de la sân provocate de gurița nepricepută a bebelușului. Dacă simți durere în timpul alăptării încearcă să schimbi poziția bebelușului care nu a reușit din prima să prindă mamelonul.
Sânul nu este întotdeauna perfect.
Multe mame se plâng că nu pot să-și alăpteze bebelușii pentru că mamelonul este prea plat sau ușor băgat în interior. În farmacii sau în magazinele de specialitate există așa zisele mameloane false care se prind practic pe sân și imită perfect formația anatomică proeminentă. Cu toate acestea, doctorii nu recomandă folosirea pe termen lung a acestei invenții pentru că bebe poate refuza sânul iar producția de lapte scade, în acest caz, considerabil. Soluția? Pompa de sân. Deși este o experiență neplăcută pentru mamă este extrem de utilă pentru prichindel, care va primi laptele muls din biberon iar lactația se va menține la cote maxime.
Alăptatul produce crampe uterine
Unele femei au constatat în primele două săptămăni de alăptare că au crampe uterine atunci când bebe suge. Nu te impacienta, e normal. În curând aceste dureri vor fi doar o amintire. Partea bună la aceste crampe este că uterul se solicită, face “sport” iar zona afectată de sarcină își va reveni mai repede decât ai sperat.
Sânii sunt tari ca piatra
Înainte de orice alăptare, sânii devin dureroși și sunt foarte tari. E semnalul de “poftiți la masă!”. De preferat ar fi să duci copilul la sân dar dacă doarme prea frumos și ți-e milă să-l trezești, folosește pompa. Alăptarea trebuie să dureze în medie cam 15 minute la fiecare sân pentru ca bebe să fie sătul iar tu să scapi de bolovani. Atenție! Dacă sânul se înroșește și este dureros e posibil să fi făcut mastită. Se poate să faci și febră. Este o boală produsă de o bacterie și trebuie tratată de urgență cu antibiotic. Este posibil ca unul dintre canalele mamare să se înfunde și să te doară. Aplică comprese calde, creme speciale recomandate de doctor și pune copilul să sugă prima dată de la sânul afectat.
Teorii despre alăptare
Unii bebeluși fac alergie de la laptele matern. Se pare că această teorie nu este valabilă. Studiile demonstrează că laptele matern este inofensiv sub acest aspect. Dar este posibil ca bebe să facă o alergie în urma consumării de către mamă a unor alimente mai puțin recomandate.
Atâta timp cât sunt alăptați, bebeii nu au nevoie de apă. Este foarte adevărat dacă nu s-a început diversificarea alimentară. Laptele asigură aportul necesar de lichide. Este opțiunea ta dacă vrei să-i dai celui mic ceai sau apă.
Cât alăptezi nu rămâi gravidă. Total neadevărat. Faptul că alăptezi nu e o măsură contraceptivă. Este doar o presupunere băbească care bazându-se pe faptul că în perioada de alăptare nu-ți vin menstrele conduce la ideea că nu poți să concepi un alt copil.
Îi poți da copilului lapte de vacă sub un an de zile. Total neindicat. Laptele de vacă degresat (1,5%) trebuie introdus în alimentația copilului în apropierea vârstei de 2 ani. Înainte de acest termen este destul de nociv pentru stomăcelul lui mic aflat încă în acomodare și în schimbare.
Cât alăptezi trebuie să ții regim alimentar. Nu e vorba de un regim alimentar ci mai mult să ai grijă ce mănânci. Orice aliment ajunge într-un fel sau altul în laptele matern și afectează copilul. Nu e indicat să bei sucuri nenaturale sau să te desfeți cu o fasole bună cu cârnați. De asemenea trebuie evitate fructele sau legumele cu sâmburi mici care pot provoca alergii.
Zahărul ajuns în laptele matern îl face pe bebe hiperactiv. Nu e adevărat, zahărul nu creează stări de agitație. Altceva îl agită. Poate ai băut prea multă cafea. Zahărul e nociv din alte puncte de vedere, pe care le știi cu siguranță.