Skip to main content

Anumiți nutrienți pot face minuni pentru pielea ta, evitând ridurile premature, hidratând celulele și reparând daunele produse de soare și poluare. Pielea ta reflectă starea general a organismului, iar dieta este un factor major care poate influența asta. Dacă vei consuma o varietate mare de alimente hrănitoare pielea ta va artăta bine, pentru că îți vei întreține tenul din interior, ceea ce este mult mai eficient decât orice alt tratament aplicat din exterior. Produsele cosmetice sunt utile, dar nu ajung la rădăcina problemelor legate de piele.

Antioxidanții

Molecule benefice tenului sunt niște supereroi mici, care te protejează de pericole. Inamicul nr. 1 al pielii tale? Soarele. Razele UV declanșează producerea de radicali liberi, care rupe lanțurile proteice, distruge lipide și strică ADN-ului din celulele pielii. Radicalii liberi sunt distructivi, deoarece au un electron nepereche, ceea ce îi face să fie foarte reactivi distrugând foarte ușor alte molecule. Aici intervin antioxidanții. Ei donează un electron radicalilor liberi, neutralizându-i, iar asta îți protejează pielea împotriva ridurilor, a lăsării și, eventual, a cancerului.

Soluția este să mănânci fructe la micul dejun, iar la prânz și cină jumătate din farfurie să aibă legume.

Acizii grași omega-3 sunt ideali pentru pielea ta

La fel ca antioxidanții, acizii grași esențiali previn îmbătrânirea provocată de soare – dar, mai degrabă decât sunt activi în a repara daunele care au fost deja făcute. Și asta nu este tot: acești acizi grași au proprietăți antiinflamatorii care pot ajuta la oprirea descompunerii colagenului (principalul element constitutiv din țesutul pielii), fenomen care apare atunci când pielea este expusă la radiații UV. De asemenea, acizi grași captează apă și mențin pielea hidratată.

Problema este că avem un consum foarte mare de acizi grași omega-6, care se găsesc în uleiurile vegetale, cum ar fi soia, floarea-soarelui și uleiurile de porumb, în timp ce există un veșnic deficit de omega-3, în special tipurile de acid eicosapentaenoic (EPA) și acid docosahexaenoic (DHA). Cele mai bune surse sunt peștii grași, cum ar fi somonul, tonul alb, macrouul și sardinele. Este necsar să consumi cel puțin două porții pe săptămână. Sau, dacă nu mănânci pește, ia în considerare administrarea unui supliment cu 1.500 mg de EPA și DHA combinate, darcere sfaturl medicului înainte ca să-ți spună care este ritmul ideal de administrare pentru organismul tău.

Probiotice

Bacteriile din alimentele bogate în probiotice (cum ar fi kefirul și iaurturile fermentate natural) completează flora prietenoasă din tractul gastro-intestinal, iar asta poate aduce mari beneficii și pielii. Unii experți suspectează că un ecosistem intestinal dezechilibrat – unde microbii dăunători depășesc numărul tolerabil – poate fi legat de unele probleme ale pielii. Una dintre funcțiile microbiomului intestinal este de a împiedica scurgerea în sânge a toxinelor, a alimentelor parțial digerate și a bacteriilor rele, dar dacă se întâmplă acest lucru, asta duce la inflamații, acnee, rozacee, eczeme și riduri.

Pentru un microbiom robust, căutați o varietate de alimente fermentate care sunt făcute cu culturi vii și active – cum ar fi iaurt, varză murată și alte murături în saramură.

Colagen

Această proteină este ca structura de rezistență a pielii. Corpurile noastre produc în mod natural colagen, dar pe măsură ce îmbătrânim, îl descompunem mai repede decât îl putem înlocui. Proteina poate fi consumată și din supele de oase, cea mai bună sursă de colagen natural și o terapie mai mult decât eficientă pentru o piele frumoasă. Două poții de supă de oase pe săptămână sunt mai mult decât utile. Și nu te teme! Este foarte gustoasă!

Unele alimente sunt bine cunoscute ca fiind factori care strică pielea.

Carbohidrati simpli

Dacă ai renunțat vreodată la dulciuri timp de câteva săptămâni, s-ar putea să fi observat că fața ta arăta mai bine. Acest lucru se datorează faptului că carbohidrații simpli pot declanșa formarea de compuși „lipicioși” numiți produse finale de glicație (AGE), care se strecoară printe fibrele de colagen care susțin pielea, slăbind fibrele și cauzând pierderea fermității pielii.

Laptele de vacă

Cercetările au legat laptele de acnee. Un lapte alternativ este soluția cea mai bună. Sau renunță la laptele degresat, și alege variante de lapte integral, bio. Laptele degresat nu este sănătos, pentru că are o concentrație excesivă de proteine și prea puține găsimi.

Alcool

Consumul intens de alcool poate sparge de fapt vasele de sânge din piele, lăsând un aspect roșu, pătat. În plus deshidratează și scade drastic nnivelul de vitamina A , care este un foarte puternic antioxidant care susține pielea. Un pahar de alcol rar, este ok, dar excesul este foarte dăunător. prin exces înțelegând consumul comstant. Dacă exagerezi, combate efectele cu varză acră, grapefruit sau pepene verde, pentru a-ți reface stocurile de vitamină A.