Tradiții internaționale de Revelion
Anul Nou se sărbătorește diferit, în funcție de țară și de religie. Ca să avem noroc și să ne bucurăm de prosperitate în noul an, noi, românii, ne îmbrăcăm frumos, preferabil în haine noi, căutăm să fim alături de cei dragi și să avem asupra noastră bani, bijuterii și o cupă de șampanie. În ultima zi a lui decembrie trebuie să fii cu toate datoriile achitate.
Acum primim colindătorii cu capra, numită „brezaie” (în Oltenia și Muntenia), cu ursul (Moldova), cu „Plugușorul” și „Sorcova”. Cine nu primește colindătorii va avea parte de un an de necaz și sărăcie. În prima zi a anului, dacă primul om care îți trece pragul casei este un bărbat brunet, te vei bucura de prosperitate. Tot acum nu se dă cu împrumut, nu se scoate nimic din casă (nici gunoiul).
În Rusia, în șampania de la ora 12 se pune cenușa bilețelului pe care ai scris o dorință.
Iar la miezul nopții ferestrele și ușile casei se deschid pentru a intra noul an. În Spania, pentru a avea un an plin de reușite, oamenii mănâncă 12 boabe de struguri, și pentru fiecare li se va îndeplini o dorință în noul an.
În Portugalia, obiceiul prevede consumarea a 12 smochine în noaptea dintre ani. În Grecia se prepară un desert tradițional care se servește în prima zi a anului, de Sf. Vasile, de unde și numele prăjiturii de „vassilopitta”, în care se pune un ban, de obicei de argint sau aur. Iar cel care găsește moneda se crede că va avea noroc.
Ce tradiții sunt de Revelion în Italia și Brazilia
În Napoli (Italia) se obișnuia ca în noaptea dintre ani oamenii să arunce pe fereastră toate lucrurile vechi, nefolositoare. În Danemarca este un alt obicei interesant: aici, după tradiționala cină cu prietenii și familia, toată lumea ia farfurii ciobite, desperecheate, vechi sau păstrate special pentru această zi și merge la plimbare prin oraș, aruncând cu farfurii în ușile prietenilor și cunoscuților. Cine adună mai multe cioburi dimineața, se consideră că este mai popular.
În Brazilia, de Revelion, toată lumea se îmbracă în alb, oamenii fac petreceri acasă, la restaurante sau în aer liber, lângă focuri.
Anul Nou se sărbătorește la diverse date:
- la ortodocșii pe rit vechi (Rusia, Ucraina, Moldova, Serbia, Macedonia, Muntenegru, Georgia, Belarus, Kazakhstan, Egipt), pe 14 ianuarie;
- pentru chinezi se stabilește la o dată cuprinsă între 21 ianuarie și 19 februarie;
- în Iran, în luna martie;
- pentru evrei, la o dată variabilă din septembrie sau octombrie (este numit Rosh Hashanah – „Capul anului”).
Alte superstiții
Dacă dorești să ai parte de belșug și să nu suferi niciodată de foame, în noaptea dintre ani să porți în buzunar câteva boabe de grâu, iar dacă vrei să fii ferit de duhuri rele, să ai cu tine un cățel de usturoi. De Revelion să nu dormi, să nu plângi, să nu cumperi nimic, să nu te cerți cu nimeni, fiindcă așa vei face tot anul.