Talismanul Africii: Kenya
Prin divizarea pământurilor și forțarea unor triburi dușmane la traiul în comun, europenii au împărțit la sfârșitul secolului al XIX-lea estul Africii în trei regiuni: Uganda, Tanganyika și Kenya. Cu patru secole în urmă, Kenya era populată majoritar de triburi Masai, în prezent numărul acestui popor fiind redus la mai puțin de 70.000 de indivizi. Comparativ cu statele vecine, Kenya se dovedește mai stabilă politic, fiind mai lipsită de primejdii pentru turiști. Zona de vest a țării acoperă o regiune muntoasă, diferită ca peisaj de zona estică de câmpie. De la nord la sud pot fi vizitate parcurile naționale situate în apropierea apei, Sibiloi și Nakuru, cele montane, Kenya și Elgon, sau parcurile de câmpie, Meru și Tsavo, cel mai mare din Kenya.
Pădurile de bambus și camfor și plantațiile de cafea însoțesc vizitatorii de-a lungul întregii țări. Un sfert din veniturile valutare ale Kenyei provin din turism, care a devenit, în timp, cea mai importantă ramură a economiei naționale.
Nairobi și Mombasa
Important centru economic al Africii de Est, cu peste trei milioane de locuitori, Nairobi a ajuns, în doar un secol, una dintre cele mai mari metropole africane. Pe teritoriul unei savane nepopulate a luat naștere, printre podișuri cu climă blândă, un oraș modern și vast.
În oraș există însă mari diferențe sociale ca urmare a strictei segregații rasiale din perioada colonială. În Mathare, un cartier cu o densitate a populației foarte mare, fiecare al treilea locuitor cu vârsta între 15 și 50 de ani este infectat cu virusul HIV, care provoacă SIDA.
Capitala Kenyei este unul dintre cele mai importante noduri de comunicație aeriană, având legături aeriene directe cu 20 de țări, din întreaga lume. Un oraș cu o istorie străveche, Mombasa este menționat ca urbe încă din secolul al XIII-lea în scrierile geografului de origine marocană Muhammad al-Idrisi. Format pe o insulă și fiind al doilea oraș din Kenya ca mărime, Mombasa rămâne unul dintre cele mai interesante orașe ale Africii de Est, din punct de vedere turistic.
Un labirint de străduțe, cu piețe și prăvălioare mici, centrul istoric nu își mai păstrează aproape nimic din perioada sa de glorie, multe clădiri fiind într-o stare deplorabilă. Totuși, orașul are mai multe monumente de oferit decât capitala Nairobi. Terenul de golf, plajele învecinate și vastele păduri de baobabi aduc și ele un plus de farmec.