Skip to main content

Soarele: atenție la ochi!

Se vorbește mult despre acțiunea dăunătoare a soarelui asupra pielii, dar prea puțin despre pericolul pe care îl reprezintă razele ultraviolete pentru sănătatea ochilor, mai ales în zilele noastre, când stratul de ozon este din ce în ce mai fragil și cantitatea de ultraviolete tot mai mare. Specialiștii ne avertizează că expunerea prelungită la soare crește riscul apariției unor afecțiuni oculare: conjunctivită, cataractă precoce, edeme, patologii corneene etc. Așadar, pe tot parcursul anului, dar în special vara, ocrotește-ți vederea cu ajutorul unor ochelari de soare de calitate.

Cine e mai sensibil?

Cu toții trebuie să ne protejăm ochii de soare, dar unele categorii de persoane sunt mai expuse riscului să aibă de suferit în urma expunerii la ultraviolete.
Copiii – ochii lor nu sunt suficient maturizați și lasă să treacă o cantitate mare de ultraviolete. Abia la vârsta de 25 de ani cristalinul este capabil să oprească eficient aceste raze.
Persoanele de peste 50 de ani – după vârsta de 50 de ani ochii devin mai sensibili. În plus, cei care suferă de cataractă, degenerescență maculară, afec­țiuni retiniene genetice au ochii și mai fragili, de aceea trebuie să folosească lentile cu indice mare de filtrare.  Persoanele care lucrează în exterior – dar și conducătorii auto profesioniști – sunt expuse în mod constant razelor solare, deci trebuie să se protejeze cât mai des posibil.

Ce culoare?

Culoarea lentilelor joacă un rol important în perceperea contrastelor și a culorilor. Află care este culoarea ideală pentru ochelarii tăi de soare.
Gri. Este culoarea cea mai recomandată de opticieni și cea mai utilizată la ochelarii cu nivel mare de filtrare (de exemplu la ochelarii pentru schi sau pentru munte). Lentilele gri nu alterează culorile naturale ale mediului înconjurător, indiferent de intensitatea luminii.

Brun. Culoarea brună permite o mai bună percepere a contrastelor. În schimb, din cauză că întunecă imaginea ai putea resimți un mic disconfort vizual la schimbările frecvente de luminozitate (de exemplu dacă treci de la soare plin la umbră).
Galben. Îmbunătățește excelent contrastele în condiții de luminozitate scăzută, pe timp de ceață și când ninge. Este culoarea recomandată în special conducătorilor auto și cicliștilor.

Albastru. Lentilele albastre sunt recomandate în condiții de luminozitate solară scăzută sau când expunerea este de scurtă durată (de obicei toamna și iarna, când cantitatea de lumină e mai mică).
Culori la modă. Roz, roșu, bicolor, curcubeu… Lentilele colorate astfel nu sunt recomandate, căci nu oferă pro­tecție și limitează contrastele.

Indicele de filtrare

Capacitatea de a filtra razele depinde de materialul din care e fabricată lentila și de tratamentele optice efectuate ulterior. Pe montură sau pe ambalaj trebuie să existe un marcaj ori o etichetă care să precizeze indicele de filtrare. Există cinci indici de filtrare, numerotați de la 0 la 4:

Indice 0. Sunt lentile clare sau ușor colorate, care filtrează 0-19% din luminozitate (contraindicate când luminozitatea e mare).
Indice 1. Sunt lentile ce filtrează 20-57% din luminozitatea solară. Sunt recomandate doar iarna sau pe timp noros.
Indice 2. Filtrează 58 -82% din luminozitate, oferind protecție la luminozitate medie.
Indice 3. Filtrează 83-92% din luminozitate, fiind perfecte pentru zilele însorite de vară, dar și în timpul practicării sporturilor de iarnă.
Indice 4. Filtrează până la 97% din luminozitate și se folosesc la luminozitate solară extremă (altitudini mari, alpinism pe ghețari etc.).

Ce lentile alegi?

Lentilele pentru ochelarii de soare sunt fabricate din materiale diferite, așa că le poți alege pe cele care se potrivesc cel mai bine stilului tău de viață și activităților zilnice.
Lentilele din policarbonat sunt ușoare, pot fi tratate optic (anti-aburire, anti-zgârieturi, anti-reflex etc.), pot fi folosite în timpul multor activi­tăți sportive (jogging, ciclism, tenis, sporturi nautice, schi etc.). Principalul defect: rezistență mică la zgârieturi.
Lentilele din sticlă minerală oferă o calitate vizuală excepțională, sunt rezistente la zgârieturi, dar sunt mai grele decât cele din plastic sau policarbonat și au o rezistență scăzută la impact.
Lentilele din plastic sunt mai puțin utilizate în ultimii ani, fiind deseori înlocuite cu cele din policarbonat, care au caracteristici tehnice și vizuale sporite.

E BINE SĂ ȘTII

Nu cumpăra ochelari de soare de la tarabe sau din magazine nespecializate. Lentilele colorate, dar care nu filtrează razele UV, ne fac rău: ele favorizează dilatarea pupilei, iar radiațiile ajung din plin la nivelul retinei. Nu-i cumpăra copilului asemenea ochelari.
Alege ochelari care să acopere bine atât zona ochilor (de la pomeți la sprâncene), cât și părțile laterale.
O lentilă mai întunecată nu înseamnă o protecție mai bună împotriva razelor UV.
Cantitatea de ultraviolete este mai mare la altitudini mari, în special când e zăpadă.
Lentilele fotocromatice (heliomate) oferă un confort sporit, dar nu sunt adaptate condițiilor extreme întâlnite la munte și la mare.