Skip to main content

Tu știi că ești inteligentă! Dar nu știai că există o serie de semne care arată asta! Există semne subtile care indică gradul tău de inteligență, chiar dacă tu nu ești conștientă de asta. De la a învăța să cânți la un instrument la vârste înaintate până la a fi pasăre de noapte, iată indicii care spun multe despre tine.

Oamenii proști au tendința să-și supraestimeze competențele, în timp ce oamenii deștepți se subestimează. Această înțelepciune populară a fost confirmată de un studiu efectuat la Universitatea Cornell. Așa că, dacă nu ești prea sigură de deșteptăciunea ta, acest lucru poate fi un semn că ești destul de inteligentă sau cel puțin suficient de deșteaptă încât să-ți dai seama care îți sunt limitele. Mai multe studii coroborate au dus la aceleași rezultate. În urma lor, psihologii au pus la punct o listă cu trăsături comune oamenilor inteligenți. Iată unele dintre ele:

Semne care arată că ești inteligentă

Frații mai mari sunt de obicei mai deștepți, dar nu datorită geneticii. Se pare că relațiile dintre părinți și primul născut îl fac pe acesta să-și dezvolte mai bine datele înnăscute.

Ești suplă

În urma unui studiu din 2006, s-a ajuns la următoarea constatare: cu cât mai mare e circumferința taliei, cu atât mai scăzute sunt abilitățile cognitive. Aici legătura nu este foarte intuitivă. Nivelul de inteligență poate determina statutul socioeconomic care, la rândul său, joacă un rol important în nutriție.

Ești stângace

Pe vremuri, persoanele stângace erau asociate cu criminalitatea. Studii mai recente leagă însă folosirea mâinii stângi de „gândirea divergentă“, o formă de creativitate care îți permite să ai idei noi în situații obișnuite.

Îți faci multe griji

Da, un număr mare de studii arată că indivizii anxioși sunt mai deștepți decât ceilalți. Oamenii cu tendința de a despica firu-n patru și de a-și face mereu griji au avut scoruri mai mari la testele de inteligență verbală. De asemenea, oamenii deștepți tind să despice firul în patru când au de luat o decizie. De obicei, procesul este involuntar, pentru că în mintea lor încep să se desfășoare mai multe posibilități de acțiune și ei le urmăresc pe fiecare până la ultimele consecințe. Gândirea critică și analitică este un semn distinctiv că ești o persoană inteligentă.

Ești amuzantă

Nu este de mirare, în fond a face glume ține de capacitatea de a face legături neașteptate între situații. Dacă prietenii tăi adoră să te aibă în preajmă și râd mult când sunt cu tine, n-ar trebui să mai ai îndoieli: ești o persoană mai inteligentă decât crezi.

Ești curioasă

Coeficientul de curiozitate este studiat intens în ultima vreme, iar psihologii îl leagă de o minte însetată de informații și iscoditoare. Dovezile arată că persoanele cu un coeficient de curiozitate mare sunt mai tolerante la ambiguitate. Acest stil de gândire nuanțat, sofisticat și subtil definește de fapt esența complexității. În plus, coeficientul de curiozitate duce la o muncă intelectuală mai intensă și la acumularea de cunoștințe, mai ales în domeniul educației formale, iar acest lucru contribuie semnificativ la modelarea și dezvoltarea inteligenței.

Prima relație sexuală a avut loc după terminarea liceului

Elevii de liceu cu un coeficient de inteligență ridicat își încep viața sexuală mai târziu decât alți tineri, de obicei după terminarea liceului. În plus, ei nici nu intră în legături de prietenie caste, adică nu se țin de mână și nu sărută un partener. Există mai multe explicații pentru acest comportament: se pare că oamenii inteligenți au impulsuri sexuale mai scăzute sau se controlează mai bine, nu se implică în comportamente riscante sau pur și simplu sunt mai puțin capabili să-și găsească un partener.

Ești o pasăre de noapte

Un alt studiu a arătat că, atunci când nu există alt criteriu de diferențiere și toate celelalte variabile sunt asemănătoare, un indiciu sigur al inteligenței este tendința de a sta treaz noaptea. Dovezile antropologice arată că activitățile nocturne erau rare în preistorie, iar pe măsură ce omul a evoluat, și-a schimbat inclusiv ritmul circadian. Oamenii mai inteligenți se culcă târziu pentru că au adoptat valori evolutive noi.

Nu trebuie să te străduiești

Asta nu înseamnă neapărat că ești și inteligentă dacă ești leneșă. Dar oamenii deștepți pur și simplu nu au nevoie să se străduiască să-și îndeplinească sarcinile. Este adevărat că străduința de a fi mai bun și mai competent este lăudabilă, însă există anumite abilități care nu pot fi învățate.