Skip to main content

Degeaba ai un păr spectaculos coafat dacă la fiecare înclinare a capului stai cu teamă că mătreața va ateriza pe umeri și te va pune într-o situație stânjenitoare. Uite cum scapi de mătreață cu ajutorul plantelor!

Ce este de fapt mătreața?

Mătreața reprezintă o consecință a unei probleme a scalpului. Un dezechilibru al glandelor sebacee din piele duce la apariția seboreei care se manifestă prin îngrășarea excesivă a părului, căderea accelerată a acestuia și apariția acelor mici cojițe albe care se desprind la pieptănat și nu numai.

Mătreața afectează mai mult de 50% din populația globului, procentul fiind mai mare (64%) în cazul bărbaților. Este neplăcută din punct de vedere estetic, dar produce și mâncărimi supărătoare. Sunt mai multe cauze posibile, respectiv utilizarea anumitor produse cosmetice, stres pe perioade lungi, dereglări hormonale,unele tratamente medicamentoase, dar cel mai adesea vinovată este ciuperca Pityrosporum ovale (din genul Malassezia), care se găsește în mod normal la nivelul foliculilor piloși și care produce neplăceri când se dezvoltă în mod excesiv.

Tipuri de mătreață

Există două tipuri de mătreață, uscată și grasă, de aceea se recomandă un consult dermatologic înainte de a începe diverse tratamente. S-au constatat cazuri în care persoane care nu aveau mătreață sau doar forme ușoare au observat că au căpătat mătreață sau o formă mai gravă a ei după utilizarea unor produse cosmetice destinate tratării acesteia.

Apariția mătreții poate fi favorizată de spălatul cu apă fierbinte pe cap, uscatul părului cu uscătorul setat la trepte superioare de temperatură, vopseaua de păr, fixativ, spuma de păr, apa dură, precum și anumite afecțiuni precum Parkinson. Această cojire intensă a pielii nu afectează doar scalpul, ci se poate extinde asupra sprâncenelor, zonei inghinale sau a pielii din jurul feței.

Pe lângă șampoanele cu acid salicilic, sulf, zinc, ketoconazol ori gudron, poți încerca și remedii naturale, precum frecții o dată pe săptămână cu decoct din rădăcină de brusture (3 linguri de plantă la 500 ml apă rece se fierb 30 de minute) și coajă de stejar, clătirea scalpului cu decoct din frunze de cimbru (3 linguri de plantă la 200 ml apă) și mesteacăn. Spălăturile cu infuzie de hamei, salvie, coajă de stejar, băile cu decoct de țintaură, frunze de nuc, ceai verde au și ele efect pozitiv.

Mai poți încerca frecții regulate cu infuzie din flori de mușețel (50 g la jumătate de litru de apă), oțet de mere sau ulei de porumb încălzit (după care se acoperă capul cu un prosop umed și cald). Pentru a scăpa de mătreață merită să încerci și măștile de păr care conțin zeamă de lămâie, iaurt, banană, avocado, ulei de măsline.

Urzica, un remediu cunoscut din bătrâni

Infuzia din rădăcini, tulpini și frunze de urzică tonifiază părul, îi redă strălucirea naturală și, mai ales, înlătură mătreața. Se prepară dintr-o linguriță de plantă pusă în 250 ml de apă fierbinte și lăsată timp de 15 minute la infuzat.

Așadar, nu-ți pierde speranța, ai multe soluții la dispoziție!

x