Unii îi spun „depilare”, alţii „epilare”, ca şi cum ar fi unul şi acelaşi lucru. În realitate, termenii denumesc procese diferite.
În ce constă diferenţa? Depilarea constă în îndepărtarea firelor de păr prin retezarea acestora de la suprafaţa pielii, fără a se acţiona asupra rădăcinii sau a foliculului pilos. Metodele de depilare, precum rasul cu lama, folosirea cremelor depilatoare, smulgerea forţată a firelor de păr cu ajutorul aparatelor electrice sau cu ceară, deşi considerate depăşite, sunt încă mult mai răspândite decât cele de epilare, putându-se recurge uşor la ele şi în condiţii domestice.
Epilare fără iritații. Cateva sfaturi necesare
Epilarea constă în recurgerea la metode ce acţionează în sensul distrugerii rădăcinii sau a foliculului, urmarea fiind îndepărtarea definitivă a părului. Dacă se întâmplă aşa, rămâne de văzut. Permanent sau temporar? De-a lungul timpului, pentru înlăturarea inesteticei pilozităţi s-au inventat tot felul de metode.
Printre acestea, procedurile mai noi, cu laser sau lumină pulsată, atrag, pe lângă absenţa durerii, mai ales prin promisiunea permanentizării efectului de piele fără fir de păr. Dar atunci când se acţionează asupra foliculului pilos şi nu a rădăcinii părului, efectul nu poate fi decât unul temporar. De ce nu pentru totdeauna? Deoarece firele de păr se află în diferite stadii ale creşterii, distruse putând fi doar cele care sunt atunci în faza activă a acesteia, nu şi cele în fază pasivă. Inconvenient: pentru permanentizarea efectului, procedura trebuie repetată de 6-8 ori, la un interval de cel puţin 6 săptămâni.
Epilarea prin electroliză este singura metodă prin care se acţionează în sensul distrugerii rădăcinii firului de păr.
Inconveniente: ● Pentru a recurge la această metodă, îţi trebuie ceva răbdare – şi bani, de asemenea – până ce un specialist va căuta, cu ajutorul unui ac subţire, prin care circulă curent electric, să-ţi distrugă fiecare fir de păr în parte, cu tot cu rădăcină. De pildă, dacă picioarele sunt cele vizate, pentru îndepărtarea firelor de păr de pe doar unul dintre ele vor fi necesare opt ore. ● Dacă procedeul nu este efectuat corect, pot apărea infecţii sau chiar cicatrice.
Cu laser sau lumină pulsată? Epilarea cu laser este varianta modernă a metodei prin electroliză. Un bun candidat al acestei metode este cel cu părul negru şi pielea albă.
Inconveniente:
● E dureroasă și poate necesita anesteziere locală;
● În cazul celor cu pielea sensibilă, aceasta se poate înroşi, efect ce dispare în câteva ore, sau, foarte rar, se pot forma cruste ce urmează a fi eliminate prin folosirea unei creme hidratante.
● Nu este indicată în caz de afecţiuni der-matologice, diabet zaharat, înainte de a împlini 17 ani şi nu este eficientă în cazul părului alb sau foarte deschis la culoare.
Epilarea cu lumină pulsată – sau lampa flash – se bazează pe principiul fototermolizei selective.
Inconveniente:
● Nu se recomandă în cazul pielii negre, al părului alb şi al pufuleţului deschis la culoare.
● Este o metodă foarte nouă, pusă în practică doar din 1996, ceea ce, din punctul de vedere al dermatologilor, este prea puţin pentru a-şi fi putut dovedi, pe termen lung, eficacitatea şi absenţa urmărilor negative. Precauţii necesare Indiferent pentru care din aceste proceduri ai fi tentată să optezi, ia în calcul eventualele riscuri. Analizează împreună cu medicul afecţiunile de care ai suferit, cele cu care te confrunţi, medicamentele pe care le iei.
● E de dorit ca gravidele şi mamele care alăptează să evite metodele de epilare definitivă. Aceeași indicație și pentru cei care se confruntă cu erupţii fotosensibile, lupus eritematos, de exemplu, sau care iau medicamente fotosensibilizante.
● Cei care au nevi pigmentari sau tatuaje vor trebui să aibă grijă să-şi protejeze zonele afectate pe toată durata efectuării procedurii, oricare ar fi aceasta.
● Nu este indicat să recurgi la un asemenea tratament când pielea este bronzată, fie în urma expunerii la soare, fie într-un solar, ci abia după 4-6 săptămâni, şi nici să te expui radiaţiilor solare imediat după o asemenea procedură, pielea fiind sensibilizată, riscul apariţiei arsurilor din cauza razelor ultraviolete fiind destul de ridicat.
● Cu 2-3 zile înainte, ar trebui să-ţi îndepărtezi mecanic părul de pe zona ce urmează a fi tratată, iar dacă recurgi la depilarea cu ceară, s-o faci cu cel puţin săptămâni înainte.
Ce alegem pentru zonele delicate
La subraţ. Aparatul de ras e uşor de folosit, doar că părul va creşte foarte repede. Crema depilatoare poate fi, după testul de toleranţă, o idee mai bună, cu rezultate de mai lungă durată. Cu ceară merge doar dacă te încumeţi s-o aplici fierbinte, iar după ce se răceşte s-o dezlipeşti rapid, suportând, fireşte, durerea.
În zona inghinală. Aici pielea e foarte sensibilă și nu e indicat să foloseşti lama de ras, poate conduce la foliculită. Ceara, mai ales cea refolosită, poate traumatiza, irita şi inflama cu uşurinţă pielea. Mai puţin agresive s-ar putea dovedi o cremă depilatoare sau aparatul electric.
Pentru depilatul brazilian – și pe labii, și în zona anală – ceara de unică folosință s-a dovedit a fi cea mai bună soluție. Pensetă pentru retuş? Mai bine nu! Pe lângă faptul că pot creşte fire de păr pe sub piele, extragerea firului din rădăcină poate conduce la inflamarea şi iritarea foliculului.