Skip to main content

Fată bătrână

Termenul pare dat uitării de femeile care azi au mai puțin de 40 de ani. Este o apreciere misogină și, în bună măsură ipocrită, o resemnare absurdă, nejustificată. Termenul este ieșit din uz în multe țări, mai ales acolo unde funcționează legislația parteneriatului civil. În mod cert este un termen cu caracter învechit care nu se mai potrivește cu societatea de azi, dintr-o vreme în care singura aspirație a unei femei era aceea de a deveni soție.

Dar nu a dispărut. Nici nu a fost înlocuit cu ceva mai bun. Din păcate!

În prezent numărul femeilor care nu trăiesc într-un cuplu, care nu s-au căsătorit niciodată, este mai mare ca niciodată, în fiecare categorie de vârstă sub 70 de ani. Între anii 2002 și 2018, cifra s-a dublat în toate statele democrate, cu economie viguroasă, unde drepturile femeilor nu sunt limitate de nici o constrângere etnică sau religioasă. Procentul oamenilor – bărbați și femei, care nu s-au căsătorit niciodată, s-a dublat, în ultimii 40 de ani.

Și nu este doar un fenomen occidental. În Coreea de Sud, femeile necăsătorite sunt numite „domnișoare de aur”, în Japonia, „prăjitura de Crăciun” , în China „femei rămase”. Și sunt multe!

Vârsta la care oamenii aleg să se căsătorească, oficial, este din ce în ce mai înaintată. Acum 50 de ani vâsta medie la căsători era de 26 de ani. Azi trece de 32 pentru femei și 34 pentru bărbați, dar există și țări în Europa unde a ajuns la 35.

De ce crește numărul femeilor care aleg să fie singure?

Se consideră că această tendință socială are câteva explicații. De fiecare dată concluzia este că alegerea de a rămâne femei singure este una voluntară, rareori provocată de un context anume, și nu este o slăbiciune.

Oportunitățile unor întâlniri romantice sunt din ce în ce mai rare. Din momentul în care lumea online a luat având, tendința de a rămâne singură s-a accentuat. Lumea virtuală nu este locul potrivit pentru interacțiune sentimentală. Tinder nu este Cupidon!

Acum 30 de ani ne delectam cu bârfe și vorbeam la nesfârșit despre băieții care ne interesau; acum, subiectul este evitat sensibil, chiar și în cadrul relațiilor de amiciție. Fetele de 15-25 de a ani de azi – cu evidente excepții – sunt mult mai interesate de evoluția lor socială, de școală și de activitățile care să le pună în valoare personalitate. Prima dragoste nu mai este la 15-16 ani, ci la pste 20.

Pe măsură ce evoluăm, ce înaintăm în vârstă – iar asta este valabil de pe la 18-20 de ani experiențele și concepțiile se extind. Principiul cuplului ca normă socială nu mai este de actualitate, tedința fiind aceea de a liberaliza relațiile interumane.

A fi singur poate fi un avantaj, dar are și efecte adverse. Există riscul de a fi izolat social, de a nu avea un scop, de a exacerba trăsăturile negative (egoism, singurătate).

Întrebările provocatoare pentru femeile singure sunt multe. De fiecare dată răspunsul poate să fie complex și complicat!

  • Cine va fi cu mine când voi îmbătrâni?
  • O viață fără companie fizică intimă este una pe jumătate este o viață doar pe jumătate trăită?

Femeile moderne nu ar trebui să simtă asta ca pe o pierdere. Trebuie să accepte că este alegerea lor și să ascundă orice sentiment de rușine, inadecvare sau dor.

Una dintre cauze poate să fie emenciparea, poate prea exagerată, dorința de egalitate, puțin rău înțeleasă.

Societatea occidentală s-a luptat întotdeauna împotriva femeilor singure și le-a stigmatizat. Când femeile erau singure, erau considerate vrăjitoare sau prostituate și oricum ca având un statut inferior. Bărbații erau cei care aveau drepturi depline asupra femeilor , iar acestea aveau nevoie de o tutelă masculină. Lucrurile au început să evolueze abia la finele secolului al XVIII-lea, când femeile au câștigat drepturi pe care nu le-au mai avut niciodată. Oare au exagerat? Iar dorința de a fi singure, de azi, să fie o poliță de plătit?

Femeile singure sunt fericite?

Profesorul Paul Dolan, un om de știință specialist în comportamentul uman, a publicat o serie de studii în care a spus că femeile singure, fără copii erau mai fericite decât cele căsătorite, și a primit o mulțime de mesaje de la femei singure care îți spuneau că îi mulțumesc. „Îmi scriau că îmi mulțumesc, pentru că acum s-ar putea ca oamenii să înceapă să le creadă atunci când spun că de fapt le merge bine singure!” a spus Dolan. Interesant este că cele mai multe voci care au contestat afirmațiile lui Dolan au venit din partea… femeilor căsătorite.

„Este greu de spus care sunt motivele pentru care femeile singure spun că se simt bine și sunt fericite. Probabil că mesajul lor a fost perceput ca o insultă de cele căsătorite, cu copii. Poate că este mai bine să încerci și să eșuezi – dar totuși să încerci ca să știi cu ce compari lucrurile. În mod cert experiența reală este diferită de ceea ce ai aștepta să fie, fie că ești femeie singură, fie că esti căsătorită și ai copii”, a mai spus Dolan.

Cu permisiunea dv, o completar: nimic nu te oprește să ai copii și să nu fi căsătorite!

Că femeile singure sunt fericite, probabil că este foarte adevărat. dar asta depinde de personalitatea lor, de circumstanțe.

Adevărul este undeva la mijloc: „Tot ce experimentezi este așa și așa. Și cu căsătoria, și cu singuratatea la fel. Dacă ai bifat acea căsută și te-ai căsătorit nu înseamnă că trebuie să fii și fericită. rata în creștere a divorțurilor nu arată ce mariajul aduce fericirea la pachet, garantat”, spune Dolan.