Skip to main content

Bicaz este cel mai spectaculos defileu aflat pe teritoriul României și una dintre căile tradiționale de acces dintre Transilvania și ținutul Moldovei.

Bicaz: spectacolul naturii

Parcul Național Cheile Bicazului – Hășmaș se întinde între județele Harghita și Neamț, adăpostind pe o suprafață de peste 6.500 de hectare cea mai importantă zonă geologică românească.

Printre rezervațiile naturale incluse în arealul parcului se află Cheile Bicazului, Lacul Roșu, Avenul Licaș, Cheile Șugăului și masivele Hășmașul Mare – Piatra Singuratică și Hășmașul Negru. Aria protejată este străbătută de drumul național 12C, care leagă localitatea Gheorgheni de orașul Bicaz, amplasat pe malurile râului Bistrița.

Serpentinele care traversează bariera Car­paților Orientali dezvăluie privirii un peisaj de vis, presărat cu poienițe verzi, cursuri de apă și creste dure de munte.

Privită de sus, șoseaua desenează un drum sinuos printre abrupții pereți cal­caroși și pădurile dese de fag și molid. Punctele de belvedere, fauna bogată și cele peste 1.000 de specii de plante completează cadrul pitoresc al regiunii.

Cheile Bicazului și Izvorul Muntelui

Aflate la 20 km de orașul care le poartă numele, Cheile Bicazului, formate ca urmare a eroziunilor provocate de apele Bicazului și ale afluenților săi, reprezintă una dintre cele mai atrăgătoare zone turistice ale țării.

Trecătoarea, în lungime de 10 km, delimitată de stațiunea Lacul Roșu și de satul Bicazul Ardelean, este străjuită de culmile Ucigașul, Piatra Altarului, Piatra Pinteștilor și Suhard, stânci impunătoare înalte de peste 1.000 de metri, bogate în peșteri, avene și având amenajate trasee pentru practicarea alpinismului de performanță.

Lacul de acumulare Izvorul Muntelui, situat pe cursul superior al râului Bistrița, la poalele Ceahlăului, este cel mai mare lac antropic (creat de om) amenajat pe râurile interioare din România. Acesta a luat naștere în 1960, odată cu finalizarea lucrărilor la barajul hidrocentralei Stejarul.

Barajul înalt de 127 de metri oferă de pe coronamentul său o panoramă superbă asupra lacului și munților înconjurători. Volumul lacului variază în funcție de regimul de exploatare, având o suprafață medie de 30 kmp.

Portul turistic Bicaz este locul în care pot fi închiriate ambarcațiuni

(bărci, hidrobiciclete sau vaporașe), pentru plimbări de agrement pe suprafața lacului. Zona reprezintă, de altfel, o destinație perfectă pentru împătimiții scufundărilor și al altor sporturi nautice.
În întreaga regiune există numeroase variante de cazare, în special căsuțe de lemn, pensiuni agroturistice sau locuri de campare amenajate, oferind prețuri pentru fiecare buzunar.

Chioșcuri cu suvenire pot fi întâl­nite din loc în loc de-a lungul serpentinelor care formează Cheile Bicazului. Artizanii români și cei maghiari, în mare parte localnici, le oferă turiștilor, la prețuri care pot fi negociate, produse de îmbrăcăminte și obiecte din lemn lucrate manual, jucării, magneți sau cuverturi și ștergare cu motive populare. Un pulover sau un șal reprezintă o achiziție adecvată, deoarece, indiferent de anotimp, în zona Cheilor temperatura scade sesizabil cucâteva grade.