Toamna este momentul potrivit pentru lucrările de îngrijire și întreținere din grădină. Urmează câteva sfaturi simple, pentru ca grădina ta să stârnească admirația celor din jur odată cu venirea primăverii.
Sfaturi de toamnă târzie pentru o gradină de vis. Cum îngrijești pomii
Pentru a oferi rod cât mai bogat, pomii fructiferi trebuie îngrijiți corespunzător. În timpul toamnei este recomandată înlăturarea ramurilor uscate sau bolnave, dar și a surplusului de creștere. Acestea pot fi mai apoi mărunțite cu ajutorul unui tocător de crengi și folosite ca îngrășământ natural. Astfel vei economisi timp prețios, iar grădina ta va deveni mult mai repede curată și îngrijită.
Tot în această perioadă este recomandat și să iei măsuri împotriva rozătoarelor. În timpul iernii, iepurii și șoarecii de câmp rod coaja pomilor, lucru ce poate cauza uscarea lor. Ca măsură de prevenție, învelește-le tulpinile cu carton bituminos sau trestie până la înălțimea de un metru de la sol.
Toamna se mai pot realiza stropiri și fertilizări ale solului.
Îndepărtează resturile
Trecerea verii și-a pus amprenta peste plante, în urma ei rămânând numeroase resturi vegetale. Adună-le în saci, dacă vrei să le arunci la gunoi, sau depozitează-le, în cazul în care vrei să le transformi în compost. În cea din urmă situație, asigură-te că plantele au fost sănătoase și nu au avut boli sau dăunători.
Totodată, poți îndepărta plantele sau legumele care nu mai dau rod, sau pe care nu mai vrei să le păstrezi. Strânge vrejurile uscate de castraveți, pepeni, fasole sau plantele uscate ale roșiilor.
Curăță gazonul, aleile și terasa de frunze sau ramuri uscate. Vei împiedica apariția petelor inestetice și totodată pe cărările circulate nu se va mai forma după venirea ploilor acea mâzgă alunecoasă.
Plantează gazon
Îți dorești o peluză frumoasă? Perioada ideală pentru semănarea gazonului este de la jumătatea lunii august, până la sfârșitul lunii octombrie. Prinderea se va face mai greu decât primăvara, dar gazonul rezistă mai bine la frig decât la lipsa de umiditate. În plus, nu va fi invadat de atât de multe buruieni.
După semănare, trebuie udat din abundență până ce încolțește. Dacă până la venirea iernii crește mai mare de 10 centimetri, trebuie tuns. Odată ce temperatura scade sub 5 grade Celsius, gazonul nu mai trebuie tuns până la primăvară.
Legume de primăvară
Dacă le semeni în această perioadă a anului, primăvara devreme te vei putea bucura de prospețimea primelor legume. Acestea sunt usturoiul, ceapa și salata de toamnă. Dacă ai o mini-seră, te poți bucura de ele și pe timpul iernii. În cazul în care alegi să plantezi ceapă și usturoi, înfige arpagicul și cățeii de usturoi în pământ suficient de adânc încât să nu înghețe. Le vei putea consuma pe la începutul lunii aprilie.
Dacă locuiești într-o zonă cu ierni blânde, perioada octombrie-noiembrie este propice cultivării morcovilor. Plantează semințele la o adâncime de aproximativ 2 cm în sol.
Tot toamna mai poți planta țelină, spanac sau ridichi.
Flori de plantat toamna
Dacă îți dorești o grădină cu multe flori la primăvară, toamna este anotimpul ideal pentru plantarea lalelelor, irisului, freziilor, narciselor, lăcrimioarelor, sau zambilelor. După plantare, bulbii vor intra în repaus vegetativ pe perioada iernii și vor crește armonios odată cu venirea primelor zile mai călduroase. Este recomandat ca bulbii să fie cât mai mari, că nu fie încolțiți, să nu aibă pete de mucegai sau părți moi.
Totodată adună din grădină semințele florilor precum regina nopții, cârciumăreasa sau crăița, pentru a le putea replanta anul viitor.
Chiar dacă este mai rece afară, nu te izola în casă. Timpul petrecut în natură te va umple de energie, iar urmând sfaturile de mai sus te vei putea bucura la primăvară de o grădină deosebit de frumoasă.