Și totuși așteptări trebuie să existe în toate privințele unei relații: probleme intime, cheltuieli, vacanțe, timp petrecut cu familia, sport, hobby-uri, obiceiurile legate de somn, dietă, haine, cumpărături, animale de companie, timp petrecut separat, copii, decorarea casei, finanțe (cheltuieli, economii, investiții), rolurile bărbatului și femeii într-o familie, distracții.
Ce aștepți de la partenerul tău? Ești prea exigentă, ceri prea mult? Sau dimpotrivă, ceri prea puțin? În cele ce urmează vei afla cum să îți reglezi nivelul așteptărilor ca să aveți o relație cu un nivel ridicat de satisfacție! Cu alte cuvinte atungi echilibrul în relație.
Echilibrul în relație. Ceri prea mult de la celalat sau daruiesti prea mult?
Cine cere mult crede în mitul lui Făt-Frumos și vrea ca bărbatul să fie conform mitului: amuzant, prietenos, să îi facă surprize, să fie mereu în priză. Dacă face ceva, îi ceri mai mult și mai mult, când stă liniștit îi dai de lucru din nou, îl vrei neobosit și să fie cu totul în slujba ta. Nici nu vrei să deschizi tu gura să spui ce îți dorești, că el trebuie să fie cu un pas înaintea ta, să îți ghicească gândurile. Vrei prea mult…
Sfat: Dacă simți că îl tratezi pe partenerul tău ca pe un câine, e cazul să îl lași mai liber. Are și el ideile și personalitatea lui.
Când aștepți prea puțin
Există destul de multe femei care cer prea puțin, adică factotul singure: cumpărături, mâncare, curățenie, au grijă de copii etc.
Dacă el are ieșiri de plăcere și tu rămâi acasă, dacă vrei o rochie și renunți la ea doar pentru că ceilalți sunt mai importanți, în general ești în ipostaza de a nu ști ce și cum să ceri. Dacă vrei să vezi o comedie, iar el vrea un film de acțiune, renunți cu drag, nu-i așa?
Dacă mergi în ritmul curentului relației, bazate pe nevoile și dorințele lui, chiar dacă asta implică să uiți de tine, de dorințele tale, ești într-o relație de dominare-supunere și lași frustrările să se acumuleze fără să spui nimic.
Sfat: A venit momentul să îți exprimi și tu ideile, opiniile și mai ales dorințele. Poate ți-e teamă că te va părăsi dacă vei începe să ceri.
Reacționează, ia aminte la ceea ce aștepți de la partenerul tău, de la relație. Dacă ai impresia că îți sacrifici de dragul partenerului toate dorințele, de teama de a nu-l pierde, vorbește cu el și reechilibrați așteptările în cuplu. Nu ar trebui să îți fie frică să-ți exprimi așteptările în dragoste.
Când există o balanță echilibrată a așteptărilor în relație
Știi ce vrei, ce așteptări ai de la partener, și nu ești timidă să le exprimi într-un mod clar. De asemenea, ești conștientă că nu totul este posibil, așa că îți adaptezi așteptările la partener, fără să renunți cu totul la ele. Sunt anumite lucruri pe care nu le accepți pur și simplu. Știi să asculți nevoile și dorințele partenerului și faci tot posibilul să ajungeți la un compromis care să vă facă pe amândoi fericiți. Ai o atitudine matură și constructivă, pe care el o apreciază.
Sfat: Ești pe drumul cel bun, ține-o tot așa, comunicarea este cea de care are nevoie o relație pentru a se mișca în direcția bună, fără frustrări și constrângeri.
Indiferent că așteptările sunt prea mari sau prea mici, ele tot nerealiste se cheamă.
Relație împlinită = așteptări realiste
➺ Acceptă propriile așteptări, dar și pe cele ale partenerului. Toate visurile și speranțele sunt semne de nevoi profunde. Căsătoria poate nu le împlinește pe toate, dar lăsându-le pe toate deoparte vei trăi cu un sentiment de singurătate, resentiment și neacceptare. Transformă așteptările subconștiente într-o listă conștientă, asumată.
➺ Vezi ce poți face tu pentru relație – nu ești genul care să fie casnică după căsătorie, dar poate că te vei simți bine cu o slujbă mai puțin stresantă, ca să ai mai mult timp pentru relația ta, pentru familia ta.
➺ Renunță la așteptările nerealiste, la ce nu poți avea – una din cele mai grele sarcini într-o căsnicie este să accepți că anumite lucruri din lista de așteptări nu vor fi împlinite de partenerul tău pentru simplul motiv că nu e perfect și pentru că el nu este obligat să se transforme în Zâna cea bună.
➺ Folosește dezamăgirea ca un semn pentru așteptările inconștiente – când te simți dezamăgită de relație, de celălalt, ia o pauză de reflecție și gândește-te la ce te așteptai de fapt de la el. Sunt rezonabile așteptările tale? Așteptările celuilalt sunt mai bine împlinite de tine?
➺ Nu îți compara partenerul cu cei ai prietenelor tale sau relația ta cu altele. Nu există partener perfect, relație perfectă. Fiecare relație este unică, cu suișurile și coborâșurile ei.
➺ Nu mai suntem în anii ’60 și tu nu ești mama ta, iar el nu este tatăl tău. Vremurile s-au schimbat. Dacă multe femei în mod inconștient au așteptări să fie ca mamele lor, gospodine perfecte, chiar dacă muncesc de dimineața până seara, trebuie să își ajusteze stereotipurile de gândire privind rolurile femeilor și ale bărbaților.